baantjes-zwemmen-hoe-houd-ik-het-fris-viteau-voel-je-goed-3

Je zoekt een leuke manier om te bewegen. Je wilt er wel tijd aan besteden, maar dan wel graag op een moment dat jij wil en kan.  Bij verenigingen kan je vaak maar 1 of twee keer per week sporten en zijn er allemaal extra verplichtingen.

Een sportschool is een mooie uitkomst. Er is alleen een nadeel. Steeds 1 of 2 spiergroepen trainen zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

Wat denk je van zwemmen? Met elke zwemslag gebruik je meerdere spiergroepen en ben je in dezelfde tijd dus actiever bezig dan op een sportschool of welke andere sport dan ook. Na deze korte introductie denkt half Nederland dan natuurlijk: “meer waar voor m’n geld”. Dus jij gaat naar het zwembad. De eerste keer is het nieuw, de tweede keer leuk en de derde en vierde keer (ok we overdrijven een beetje natuurlijk) ben je wel weer toe aan iets anders. Je zwemt iedere week 40, 50 of misschien wel 60 baantjes en voldaan verlaat je het bad, maar op een gegeven moment heb je het gevoel dat er meer in zit.

Ik ben zelf een waterpoloër in hart en nieren maar heb een hekel aan recht toe recht aan zwemmen. Ik ben iemand die na 10 baantjes denkt: “bah ik moet er nog 40”. Daarom geef ik je een aantal tips om je wekelijkse bezoek aan het zwembad leuker, moeilijker of intensiever te maken.

baantjes-zwemmen-hoe-houd-ik-het-fris-viteau-voel-je-goed

1.      Vraag om advies

Wanneer wordt iets leuk? Zeker in de sport wordt iets leuk als je er goed in bent of in ieder geval, vaardig. De mate van vaardigheid bepaald vaak ook nog eens of je iets moeilijker of intensiever kan maken. Dus weet je van jezelf dat je niet zo vaardig bent met zwemmen vraag een badmeester of hij/zij even tijd voor je heeft voor wat tips/tricks voor de zwemslagen.

1.      Wissel af

Vanaf het moment dat je de slagen een beetje beheerst is het een kwestie van meters maken. Niet alleen veel banen achter elkaar maar ook door elkaar. Maak eens voor jezelf een schema met 1 baan borstcrawl, 1 baan schoolslag en 1 baan rugcrawl. Doe dit bijvoorbeeld 3 tot 4 keer achter elkaar. Het is niet alleen intensief maar je dwingt jezelf om steeds een bepaald geheugen te gebruiken wat ze muscle-memory noemen. Muscle-memory is een soort geheugen in je spieren die steeds sterker wordt als je iets vaak doet. Je kan dit geheugen nog sneller trainen door vaak verschillende slagen door elkaar te trainen.

2.      Daag jezelf uit

Als je het intensiever wilt maken kun je alle kanten op. Denk aan zwemmen met een grote zwembroek;  de meeste zwemmers zwemmen voor de stroomlijn met een strakke zwembroek. Het kan juist jouw keuze zijn om met een zwabberbroek door het water te gaan. Vroeger bij waterpolo moesten wij regelmatig met een T-shirt zwemmen. Kijk eens op internet naar zwempeddels. Dat zijn peddels die je over je handen schuift. Zodra je daar mee zwemt, zwem je harder, maar het is ook zwaarder en dus een goede krachttraining.

baantjes-zwemmen-hoe-houd-ik-het-fris-viteau-voel-je-goed-2

3.      Combineer met krachttraining

Over krachttraining gesproken. Combineer eens wat push-ups, sit-ups of squats met je wekelijkse zwembad bezoek. Een baan zwemmen, kant op klimmen, 5 push-ups doen en door met je volgende baan. Let op dat je na een aantal van deze series wel een paar banen rust neemt. Ga niet stil hangen aan de kant, maar zorg voor een zogenaamd actief herstel. Een actief herstel houdt in dat je hersteld tijdens het bewegen, maar op een veel lagere intensiteit. Blijf tijdens het uitrusten dus wel in beweging. Dit bevorderd de afvoer van melkzuren in je spieren.

Ga jij baantjes zwemmen? En hoe ga je het uitdagend houden voor jezelf?

Als je nog andere tips hebt om uit de zwemsleur te blijven, deel ze gerust hieronder!