Drie bewegingstips tegen de middagdips - Viteau voel je goed 1

De eerste maand van 2018 ligt alweer ruim achter ons. Hopelijk wordt er nog steeds goed vastgehouden aan onze goede voornemens. Stoppen met roken, een paar kilo afvallen of meer bewegen. Daarnaast zijn ook onze (stressvolle) werkdagen weer in volle gang. Late vergaderingen, een snelle hap onderweg of de hele dag achter het computerscherm hangen. Allemaal invloeden die onze progressie kunnen hinderen.

Iets waar we veel last van hebben tegenwoordig, is de middagdip. We hebben dan ineens last van een “crash”. Een crash met weinig energie en focus, waarbij we blanco voor ons uit zitten te staren of waarbij we gigantische trek krijgen in een zoete hap en een flinke bak koffie. Lang zitten hindert onze bewegingsdoelen en de lekkernijen hinderen onze voedingsdoelen. Hierdoor voelen we nog meer stress. Deze extra stress kan onze progressie nog verder in de weg staan.

Hieronder vind je drie tips die helpen om je middagdip aan de kant te schuiven en je werkdag energiek en opgewekt af te ronden.

Drie bewegingstips tegen de middagdips - Viteau voel je goed 4

Tip 1: Opstaan en ademen:

Zit je comfortabel? Dan gaan we daar gelijk verandering in brengen door op te staan en even een stuk te lopen en diep adem te halen. Het liefst zelfs even een rondje in de buitenlucht.

Zoals iedereen weet hebben wij zuurstof nodig om te leven. Als je je wat moe voelt aan het einde van de dag, kan je wel wat extra zuurstof gebruiken. Naast deze extra zuurstof richting de hersenen, helpen de lichte beweginingen van het lopen om het bloed weer te laten stromen en daarmee de zuurstof te verspreiden naar alle cellen in ons lichaam. Het meest ideale adempatroon hierbij is om iets langer uit te ademen dan in te ademen, bijvoorbeeld twee tellen in en vier tellen uit. Zo worden afvalstoffen sneller verwijderd uit het lichaam.

Tip 2: bureau oefeningen:

Mocht je echt geen tijd hebben om even een rondje te lopen, zijn er uiteraard wat oefeningen die je kan doen op de bureaustoel. Maak van een middagje e-mail beantwoorden een nieuwe uitdaging. Elke keer als je aan je mailbox begint, kun je deze oefening toepassen.

Ga op het puntje van je bureaustoel zitten en span je bilspieren aan voor een paar tellen, zo hard als je kunt. Herhaal dit tien keer. Daarna gaan we door naar het tweede deel van de oefening. Span nu je buikspieren aan, leun iets achterover en til je voeten van de grond. Probeer deze positie zo’n tien seconden vast te houden. Het laatste onderdeel is het strekken en aansterken van de benen. Nog steeds op het puntje van de stoel, ga je zo recht mogelijk zitten met je voeten op de grond. Vanuit de knie strek je het onderbeen totdat je tenen naar het plafond wijzen. Om en om herhaal je dit tien keer per been. Deze complete oefening herhaal je drie keer.

Drie bewegingstips tegen de middagdips - Viteau voel je goed 2

Tip 3: Laat stress je niet pakken:

Het is het stresshormoon cortisol dat je tijdens energiedips laat jagen naar snacks en zoetigheid. Dit ontstaat omdat er tijdens lichamelijke stressmomenten nooit genoeg energie kan zijn en het lichaam probeert zoveel mogelijk energie te produceren. Door goed en diep adem te halen, (zoals het ademhalingspatroon uit tip 1), en je nek en schouders te strekken, laat je het stressgevoel dalen. Daarmee verdwijnt ook de trek in een zoete hap.

Sta jezelf niet in de weg en probeer die goede voornemens vast te houden. Door even tijd te nemen voor jezelf verlaag je het gejaagde gevoel van stress om je heen en voorkom je meer middagdips in de toekomst. Beweging is natuurlijk de sleutel tot een betere gezondheid.

Ook meer vitaliteit op kantoor? Zorg voor water Èn fruit!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.