Het overkwam me regelmatig; na een werkdag thuiskomen en mezelf afvragen hoe ik toch aan dat onbestemde gevoel kwam. De hele dag druk geweest met veel verschillende dingen: mail, telefoon, gesprekken, lijstjes afwerken… Voor veel mensen herkenbaar denk ik. Een paar weken geleden heb ik mezelf tijd gegund om eens te achterhalen wat er op veel van dit soort werkdagen gebeurde en hoe ik dat onbestemde gevoel zou kunnen veranderen. Mijn antwoord: de dagelijkse denkpauze.

Keuzemomenten

Mijn werkdagen zien er dynamisch en afwisselend uit. Toch breng ik ook veel tijd achter de computer door en besteed ik veel uren aan overleg. Daar komt bij dat er zich tijdens de werkdag regelmatig nieuwe dingen voordoen, met als gevolg dat er steeds kleine keuzemomenten ontstaan. Ga ik hier nu meteen iets mee doen, kan het later of is dit helemaal niet voor mij bestemd? Als ik hier eens goed over nadenk, kom ik tot de conclusie dat dit soort niet geplande werkzaamheden een behoorlijke invloed kunnen hebben op de focus en het werkplezier. Daarom stel ik het volgende voor:

Simpel maar effectief

Las een dagelijkse denkpauze in. Dit klinkt als een simpel idee, maar het gaat hier om een bewuste en structurele stap. Namelijk, door tijdens de werkdag tijd in de ruimen voor een denkpauze, geef je jezelf letterlijk en figuurlijk de mogelijkheid om eens echt goed en bewust na te denken.

Na te denken over hoe je op die dag, in jouw situatie, aan het werk bent. Lig je op schema? Heb je controle over jouw agenda? Heb je een leuke en prettige werkdag met de mensen om je heen? Heb je de hele dag gezeten of toch regelmatig even bewogen? Voel je je fit en energiek?

Meestal bestaat een koffie- of lunchpauze uit korte gesprekken met collega’s en het bijvullen van je eigen energievoorraad door middel van een boterham of salade. Prima, maar hoe vaak sta je nu echt eens stil bij het feit hoe jouw werkdag verloopt? Ik deed het bijna nooit zo bewust in ieder geval. Kortom, las de dagelijkse denkpauze in als structureel reflectiemoment.


Reflecteren en leren

Waarom is dit reflectiemoment zo belangrijk? Voor mij is het belangrijk om bewuster om te gaan met de manier waarop ik mijn werkdag vormgeef. En belangrijk om te kunnen sturen daarop. Het grappige is namelijk dat, als je er écht tijd voor neemt, er altijd wel iets is wat je graag anders wilt. Bovendien helpt deze mentale ruimte je ook nog eens om meteen te bedenken wat je er aan zou kunnen doen. Wellicht niet meteen op de dag zelf, maar dan zeker in de dagen erna.

Bewegen en denken tegelijk

In mijn geval werkt de denkpauze het beste in combinatie met in beweging zijn. Een stuk lopen, even naar buiten, even staan, rekken en strekken. Het liefst doe ik dat alleen, om de belangrijke dingen die in me omgaan goed op een rij te kunnen zetten. Denken tijdens bewegen: dit is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar ik raad je aan het te proberen! Sterker nog, het nuttige met het aangename verbinden, levert toch alleen maar voordeel op? Doordat je je lichaam activeert, komt er letterlijk en figuurlijk ruimte om goed te kunnen reflecteren.

kom-in-beweging-met-de-dagelijkse-denkpauze-viteau-voel-je-goed-2

Hoe pak je het aan?

  • Denk na over een goed moment tijdens jouw werkdag voor de dagelijkse denkpauze.
  • Stap uit de werksituatie en kom letterlijk en figuurlijk in beweging.
  • Loop, rek, strek, ga naar buiten, fiets; beweeg!
  • Neem bewust de tijd om te bedenken hoe jouw werkdag tot op dat moment verloopt.
  • Maak een keuze voor het vervolg van jouw werkdag.
  • Pas dit onmiddellijk toe!

De dagelijkse denkpauze brengt mij rust, overzicht en een betere focus. Ik gun jou dat ook van harte. Het is de moeite van het proberen waard! Succes!

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.