Een van de gezondste sporten voor jong en oud Viteau Voel je goed 4

“Ik voel me als een mens in het water!” Natuurlijk is het gezegde “Ik voel mij als een vis in het water”, maar zonder water om mij heen als mens, voel ik mij als een vis op het droge. Je kunt wel zeggen dat water een centrale plek in mijn leven heeft. Naast dat ik mij fitter voel wanneer ik voldoende drink, ongeveer 2,5 liter per dag, geeft water mij ook een heleboel meer. Door mijn werk als sportconsulent bij een sportbedrijf heb ik het geluk boven een zwembad te werken. Daardoor ben ik gaan ervaren hoe fijn zwemmen is.

Het voordeel van zwemmen

Zwemmen is misschien wel één van de gezondste sporten die er is. Geen zware weerstand op je gewrichten zoals bij hardlopen of voetbal, maar lekker vrij bewegen in het water waarbij je heel veel spieren in je lichaam tegelijkertijd  gebruikt, die je anders eigenlijk nooit gebruikt. Aan het begin kan zwemmen best zwaar zijn en flink tegenvallen. Dit komt door de intensiteit van de sport, of natuurlijk de mensen om je heen in het zwembad die je liever niet in badkleding had gezien…

Zwemmen, een van de gezondste sporten voor jong en oud Viteau Voel je goed 2

Maar als je eenmaal de smaak van het zwemmen te pakken hebt kun je niet meer zonder. Je conditie wordt snel beter en ook de vorm van je lichaam zie je binnen 4 weken positief veranderen als je 2x in de week minimaal een half uur zwemt. De temperatuur van het zwemwater zorgt ervoor dat je lichaam naast de spierarbeid van het zwemmen ook energie verbruikt om het lichaam goed op temperatuur te houden, ideaal om af te vallen dus. In de ochtend zwemmen geeft het beste resultaat omdat je gelijk het hele lichaam en de energiehuishouding aan het werk zet, en daardoor verhoog je de energieverbranding gedurende de dag.

Een leven lang bewegen met zwemmen

Zwemmen is voor iedere leeftijd! De meeste kinderen zijn dol op zwemmen. De camping in Zuid Frankrijk wordt uitgezocht door de kinderen aan de hand van hoe het zwembad er uit ziet, en verjaardagsfeestjes zijn nooit een verrassing door de tekst  “vergeet je zwembroek niet” op de uitnodiging. Daarnaast geven we flink geld uit aan zwemdiploma’s zodat onze kinderen zonder zwembandjes veilig kunnen spelen in het water. Kinderen houden van zwemmen en dat moeten we zo houden!

Rond de 30 jaar krijgen veel van ons de zwembandjes helaas weer terug, maar dan op een andere plek. Een goede reden om ook als (jong) volwassene weer te gaan zwemmen!

Zwemmen, een van de gezondste sporten voor jong en oud Viteau Voel je goed

De ideale senioren sport

Ook senioren hebben veel baat bij zwemmen. Zwemmen kan er voor zorgen dat ze langer gezond en zelfstandig kunnen leven. De zorg in Nederland wordt steeds minder en er wordt meer zelfstandigheid van de senioren zelf verwacht. Door je leven lang te blijven bewegen word je gezonder oud, dat is een feit. Zwemmen is ook voor senioren een ideale manier om te blijven bewegen. De gewrichten blijven soepel, er is weinig weerstand, vrije beweging, een laag risico op blessures, het kan in ieders eigen tempo en je spieren blijven sterk. Daarnaast zijn er vaak speciale tarieven in zwembaden voor senioren en door de aanwezige kantines is ook nog eens heel gezellig om met elkaar na het zwemmen een kopje koffie te drinken.

Wat je leeftijd ook is, zwemmen is goed voor iedereen! Wanneer heb jij voor het laatst gezwommen?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.