Een zomer vol beweging - Viteau Voel je goed

Ik zal eens een mooie open deur intrappen: beweging en sport leveren een belangrijke bijdrage aan jouw en mijn gezondheid. En alleen al met die trapbeweging pak je stiekem wat extra beweging, mooi of niet? Serieus, ik ben opgegroeid in een gezin waar sport eerder regel was dan uitzondering. Met een voetballende vader werd het virus al snel opgepikt door mijn broer en mij. We voetbalden ons suf. Direct na school tot ‘s avonds laat. Onze pa nam ons en onze vriendjes zomers vaak mee naar een veld in de buurt. We deden partijtjes voetbal met kleine doelen. Gingen onze klasgenoten niet mee, dan waren er altijd wel andere kinderen in de buurt die meededen.

Doorzetten en weerstand opbouwen

Die kinderen waren al een stuk groter. Pubers. Met echte voetbalschoenen inclusief vervaarlijke noppen. Ik vond die dingen doodeng. Juist die avonden heb ik als jongste en kleinste van het soepie geleerd om door te zetten. Niet bang zijn voor die aanstormende talenten met hun kracht en snelheid. Ik draafde het hele veld over achter de bal aan. Soms zelfs tot tranen toe. Ik kreeg de bal niet of nauwelijks en als ik ‘m eindelijk had veroverd, dan was ik het ding zo weer kwijt. Dat kon ik soms slecht verkroppen. Geloof maar niet dat ik dan de bal wel kreeg, welnee. Gewoon doorgaan, want hoe moest ik het anders ooit leren? Pedagogie op z’n Spartaans.

Beweging op het schoolplein

Tegenwoordig schijnen kinderen een beetje ingedut te zijn. Meer bewegen is het devies. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Misschien geldt het minder voor basisschoolkinderen. Wanneer ik namelijk mijn dochter ophaal van school en kijk naar alle vrolijk spelende kinderen, dan maak ik me daar geen zorgen over. Ze voetballen, basketballen en tafeltennissen er op los. Verderop zijn alle schommels bezet en het klimrek zit vol klauterende kinderen. Prachtig om te zien. Een plein vol beweging, spel en sport.

Een zomer vol beweging - Viteau Voel je goed 3

Bewegen is cool, hoe vet is dat?

Ook als ik samen met mijn dochter langs het plein van een middelbare school fiets, zie ik daar genoeg beweging. Misschien niet op het plein zelf, maar skateboards en fietsen voeren de boventoon. Op de sportvelden rondom de wijk is het ook een komen en gaan van jongeren. Het lijkt er dus op dat bewegen ook op die leeftijd vet cool is. Met een zomer vol EK voetbal , Tour de France en Olympische Spelen zijn er volop extra positieve sportprikkels. Tel daar dan nog eens de recente prestaties van Steven Kruijswijk in de Giro en tennisster Kiki Bertens bij op. Dat is toch mooie reclame voor sport en beweging op alle niveaus en voor alle leeftijden? Voorlopig houd ik mooi mijn rooskleurige bril op en zie ik het zonnig in. Op naar een actieve zomer! Wat beweegt jou deze zomer?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.