Ga vaker naar buiten - Viteau voel je goed 2

Een tijdje geleden zat ik in de auto toen ik een radioreclame hoorde van een bekend Nederlands outdoormerk. Zij stelden dat Nederlanders gemiddeld zo’n 21 uur per dag binnen zitten. In eerste instantie dacht ik: ‘Wat veel!’, maar toen ik ging nadenken over mijn eigen situatie kwam ik erachter dat ik die drie uur per dag vaak niets eens haal. Ik zit dus vaak ook zo’n 21 uur per dag binnen. En dat zint me allerminst.

Oorzaken van veel binnen zitten

Dat Nederlanders veel binnen zitten heeft vele oorzaken waarvan het weer wellicht de belangrijkste oorzaak is. Afgezien van een aantal diehards die met weer en wind de hardloopschoenen aantrekken en er gewoon op uit gaan zijn wij Nederlanders bij slecht weer snel geneigd om maar gewoon binnen te blijven. Ook hebben we weinig ‘buitenwerk’. Veel van ons Nederlanders werken op kantoor, in een fabriek of zitten hele dagen op de weg. Dat bevordert het buiten zijn natuurlijk niet. Een ommetje tijdens de lunchpauze is fijn, maar als je graag veel buiten bent, is dat natuurlijk niet genoeg. Als je veel binnen werkt zul je het daarom vooral van je vrije tijd moeten hebben.

Bevorder buiten zijn onder je werknemers

Verschillende wetenschappelijke studies bewijzen dat buiten zijn goed is voor je gezondheid. Als werkgever is het dan ook verstandig om buiten zijn onder je werknemers te stimuleren. Er zijn verschillende manieren om buiten zijn onder je werknemers te bevorderen. Misschien kun je door middel van een fietsenplan je werknemers stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Zijn ze niet alleen in de buitenlucht, maar ook nog eens lekker in beweging. Ben je verantwoordelijk voor het jaarlijkse personeelsuitje? Ga SUP’en, picknicken of organiseer een survivaluitje. Hou je een brainstormsessie of informele vergadering en is het mooi weer buiten? Kijk dan of je de vergadering ook naar buiten kan verplaatsen. Er zijn opties genoeg!

Als ZZP’er meer naar buiten?

Zelf werk ik thuis als ZZP’er. Zonder werkgever of collega’s zal ik mezelf dus een schop onder de kont moeten geven om vaker naar buiten te gaan. Ik probeer sowieso dagelijks een ommetje te maken met mijn dochtertje. Niet alleen maar om buiten te zijn, maar ook om aan mijn dagelijkse doel van tienduizend stappen te komen.

Ga vaker naar buiten - Viteau voel je goed 1

Naar buiten? Gewoon doen!

Het schijnt dat twee derde van de Nederlanders meer naar buiten zou willen omdat ze buiten zijn goed voor hun gezondheid vinden. Ik denk dat je grotendeels zelf verantwoordelijk bent voor het aantal uren dat je per dag buiten bent. Meer naar buiten is deels een kwestie van plannen, maar ook zeker een kwestie van gewoon doen. Gewoon je auto op de oprit laten staan en de fiets pakken, met een vriend afspreken om samen een stukje te hardlopen, werken in je moestuin, barbecueën met vrienden, een boek lezen in het park of kamperen tijdens je vakantie; er zijn zoveel manieren om lekker buiten te zijn. Je werkgever kan je helpen, door middel van de eerder genoemde manieren om naar buiten te gaan, maar je zult het toch grotendeels zelf moeten doen.

Hoeveel uur denk jij dat je dagelijks buiten bent?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.