hoe help ik mijn kind aan een leuke sport of hobby - Viteau Voel je goed 1

Bij de meeste sportverenigingen loopt het sportseizoen af, en komt de zomerstop er aan. Iedereen gaat lekker genieten van de zomervakantie en de kinderen zijn 6 weken vrij van school. Als jouw kind al op een sport zit is de zomervakantie vaak een hinderlijke onderbreking en willen ze graag zo snel mogelijk weer naar hun club. Heel erg leuk natuurlijk, maar wat als jouw kind nu nog geen sport heeft en dat wel graag wilt? Of misschien dat je graag wilt dat jouw kind kennis maakt met sport? Veel kinderen weten snel wat ze willen, maar er zijn zeker ook genoeg die dat niet weten. Ook ouders vinden het moeilijk om de juiste sport of hobby te vinden voor hun kind als deze het zelf niet weet. We hebben het natuurlijk niet over het dwingen van kinderen, maar wij als ouders kunnen ze wel helpen door ze een duwtje in de goede richting te geven. In deze blog een aantal tips.

Hey! doe jij ook mee?

Vele sportieve organisaties hebben uitgebreide programma’s voor kinderen in de zomer. Op de camping loopt er vaak in het hoogseizoen een animatieteam met begeleiders die een stage lopen voor hun sportopleiding (dit heb ik zelf ook gedaan). Met leuke liedjes en pakkende dansjes proberen ze de kinderen te activeren voor hun programma en zo de kinderen een leuke vakantie te bezorgen. Voor ouders heel fijn, want de kinderen zijn dan lekker weg voor die tent en dan hebben papa en mama even tijd voor elkaar, om de caravan op te ruimen of iets dergelijks.
Veel animatieteams kunnen en weten vaak wel iets meer dan de clown uit hangen en spelletjes spelen met kinderen. Meestal is er ook een sportprogramma, en als ouder zou je eens kunnen vragen wat ze aanbieden en of ze kunnen peilen wat jouw kind wel of niet aanspreekt. Ook het contact met de andere kinderen bij georganiseerde activiteiten kan ervoor zorgen dat jouw kind enthousiast wordt van de hobby/sport van een ander. Kortom, meedoen met deze programma’s kan van grote waarde zijn voor je kind, en helpen bij het vinden van een passende hobby of sport.

hoe help ik mijn kind aan een leuke sport of hobby - Viteau Voel je goed 2

Jeugdvakantieweek

In de stad waar ik werk organiseren we samen met sportverenigingen de gehele vakantie door sportieve activiteiten. Voor een kleine bijdrage is er van alles te doen en maken de kinderen kennis met heel veel verschillende sporten. Heel veel gemeenten hebben zo’n zelfde soort zomerprogramma voor de jeugd. Vooral voor de gezinnen die dit jaar misschien wat minder te besteden hebben, en niet naar een camping kunnen. Dat neemt niet weg dat dit onwijs leuke en leerzame activiteiten zijn. De organisaties/sportbedrijven/verenigingen zijn bekend met de sportverenigingen in de buurt, hebben een pedagogisch geschoolde achtergrond en kunnen jou en jouw kind heel goed introduceren bij een (sport)vereniging. Sterker nog, vaak is dit een doelstelling van de activiteiten die ze organiseren. Ideaal dus voor kinderen om eens lekker vrijblijvend te gaan kijken en kennis te maken met verschillende clubs en verenigingen. Wie weet zit er wel wat leuks tussen waar je zelf nooit aan hebt gedacht. Omdat mijn vakgebied sport is heb ik het hier voornamelijk over, maar wat er voor sport wordt georganiseerd is er ook vaak voor andere vrijetijdsbestedingen zoals toneel of scouting. Kijk dus goed op de website bij jouw eigen of omliggende gemeente(s) wat voor programma zij bieden deze zomer, en je zal verrast zijn wat er allemaal gedaan kan worden door de kinderen.

Sporten en hobby’s zijn gezond voor onze kinderen, aan ons als volwassenen om ze daar voor enthousiast te maken. Dus wat ga jij er aan doen om je kinderen te helpen bij het vinden van een leuke sport of hobby die bij ze past?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.