De leukste gratis buitenactiviteiten voor kinderen - Viteau voel je goed 2

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat de kinderen straks zes weken (of langer) thuis zijn van school. Veel ouders kijken er als een berg tegenop, want hoe vermaak je je kinderen zes weken lang? Ik kan mij van mijn eigen jeugd herinneren dat we in de zomervakantie veel buiten speelden. ’s Ochtends begonnen we de dag schoon, om binnen enkele uren smerig weer thuis te komen voor de lunch. ’s Middags gingen we verder met blikspuiten, voetballen en verstoppertje spelen in het bos. ’s Avonds speelden we wéér buiten, net zolang tot het donker werd en we naar huis moesten.

Buitenspelen stimuleren

Het ‘gewone’ buitenspelen is tegenwoordig helemaal niet zo gewoon meer. De komst van computers, tablets en andere kekke gadgets heeft daar verandering in gebracht. Het lijkt soms zelfs wel dat kinderen zich niet meer kunnen vermaken zonder dergelijke apparatuur. Ik voel me een beetje oud nu ik dit schrijf, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Kinderen vinden buitenspelen niet meer leuk, zeggen sommigen. Ik weet echter zeker dat dat niet waar is. Kinderen vinden buitenspelen zeker leuk, maar hebben iets meer stimulans nodig van ouders dan  dat wij vroeger nodig hadden van onze ouders.

Gratis buitenactiviteiten

Je kinderen stimuleer je het best om naar buiten te gaan door zelf het goede voorbeeld te geven. Maar met wat voor activiteiten doe je dat deze zomer? Een aantal voorbeelden van gratis buitenactiviteiten:

  1. Naar het strand
   Op het strand is er geen WiFi, maar speel je met zand, water en meegebrachte strandballen en andere waterattributen. Of je nou speelt in het water of een mooi zandkasteel bouwt, je hebt urenlang plezier.
  2. Naar een blotevoetenpad
   Sommige mensen gruwelen ervan, maar wat kan het soms toch fijn zijn om met je voeten in de modder te banjeren. Kinderen zullen het ook geweldig vinden. Legitiem vies worden!
  3. Wadlopen
   Wadlopen is een hele gezonde bezigheid. Het vergt veel energie, op een gezonde manier vies worden én je leert ook nog eens een heleboel over het zeeleven. Je komt ongetwijfeld zeebeestjes zoals kwalletjes tegen, hartstikke leerzaam!
  4. Maak een boswandeling
   Wat is er nou fijner dan een boswandeling met de kinderen? In veel bossen kun je routes lopen aan de hand van paaltjes. Zoek een route uit en laat je kinderen de paaltjes opzoeken. Zo wordt het voor hen een interactieve tocht, waarbij ze zoeken naar paaltjes lijkt op een speurtocht. Je kunt ook zelf een speurtocht bedenken, waarbij je kinderen bijvoorbeeld spulletjes zoals dennenappels moeten vinden.
  5. Tuinieren in de moestuin
   Tuinieren kan ook prima samen met je kinderen! Geef je kind bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid over z’n eigen vierkante meter tuin. Wedden dat na verloop van tijd je kind zelf al naar buiten gaat om te kijken hoe goed zijn tomatenplantjes groeien.
  6. Spelen met water
   Stel, we krijgen een hittegolf. Dan heb je niet veel nodig om je kinderen buiten te laten spelen. Een tuinslag, flessen of waterpistolen, urenlang waterpret gegarandeerd!
  7. In de tuin kamperen
   Zet samen een tentje op in de achtertuin en doe alles wat je op een camping ook zou doen. Buiten koken, je was wassen in een teiltje, badmintonnen: het ultieme vakantiegevoel!

De leukste gratis buitenactiviteiten voor kinderen - Viteau voel je goed

De zes tips hierboven zijn allemaal gratis buitenactiviteiten. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals het bezoeken van speeltuinen, pretparken en de kinderboerderij. Wat vind jij leuke activiteiten om met je kinderen te doen in de zomer?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.