Op reis gaan is jezelf ontwikkelen - Viteau voel je goed

Afgelopen week sprak ik iemand die zei niet zo van reizen te houden. Ik kon me daar helemaal niets bij voorstellen. Wie houdt er nou niet van reizen? Wat is er mis met de wereld ontdekken? Ik kan wel honderd redenen bedenken waarom reizen fijn en goed voor je is. In deze blog heb ik het over één reden die ik belangrijk vind en dat is jezelf ontwikkelen.

Jezelf ontwikkelen

Als er één groot voordeel is aan op reis gaan dan is het wel dat het ten goede komt aan je persoonlijke ontwikkeling. Bij iedere reis doe je kennis op die je anders niet vergaard had. Door simpelweg te proeven en te ruiken aan andere culturen kom je zoveel rijker thuis dan dat je bent weggegaan. Ben je geïnteresseerd in andere talen? Dompel jezelf een paar maanden onder in een ander land en je spreekt binnen no-time de taal naar jouw wens. Ook leer je tijdens een reis veel over jezelf. Soms moet je even uit je comfortzone om nieuwe inzichten te krijgen. Zit je met vragen als: ‘Wat is de volgende stap in mijn carrière? Zal ik voor mezelf beginnen?’ Een reis naar een compleet andere wereld kan daar goed bij helpen.

Op reis gaan is jezelf ontwikkelen - Viteau voel je goed

Buiten je comfortzone

Als kind ging ik met mijn ouders kamperen. Tijdens deze kampeerreizen kwamen we vaak niet verder dan Duitsland of Luxemburg. Op dat moment was dat prima. Ik leerde mezelf redden in een andere taal en daar profiteer ik vandaag de dag nog van. Later ging ik verre reizen maken. Mijn eerste verre reis was een bouwproject op Jamaica. Op Jamaica kwam ik even geheel buiten mijn comfortzone terecht. Ik sliep er op een matje op de grond, stond met veertig graden Celsius te scheppen in de volle zon en kreeg te maken met grote cultuurverschillen. Ook kwam ik in contact met vieze beestjes zoals kakkerlakken, muizen en reuzenpadden! Tijdens deze reis leerde ik omgaan met angst, ontwikkelde ik mijn doorzettingsvermogen en leerde ik over armoede en onrecht. Als dat niet jezelf ontwikkelen is!

 

Vaardigheden en kennis

Na Jamaica zouden Oekraïne, Malawi, de Dominicaanse Republiek, Polen en Israël nog volgen als verre bestemmingen. Tijdens iedere reis nam ik iets mee naar huis. Geen souvenirs, maar vaardigheden, een mening of kennis. Leiderschap, werken in een groep, maar ook timmeren en plamuren. Dit zijn vaardigheden die ik thuis niet snel had opgedaan. Doordat ik deze vaardigheden elders heb opgedaan hebben ze wat mij betreft ook meer waarde gekregen. Bij iedere spijker die ik tegenwoordig een muur in sla denk ik terug aan Oekraïne, waar ik voor het eerst met hamer en spijkers aan de slag ging.

 

Een verre reis is een aanrader

Ik kan het iedereen aanraden om eens een verre of lange reis te maken. Dat hoeft niet per sé vrijwilligerswerk te zijn, het kan ook een backpackreis zijn of misschien wel een groepsreis. Door uit je comfortzone te stappen leer je zoveel meer dan in je comfortzone. Juist doordat je buiten de gebaande paden komt leer je omgaan met onverwachte situaties. Daar ga je thuis ook zeker wat aan hebben.

Maak jij wel eens een verre reis? Wat heb jij geleerd tijdens je reizen?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.