Triatlon de tweede trend van zomer 2016 - Viteau voel je goed 1

Dat Pokémon GO dé trend van zomer 2016 is moge duidelijk zijn. Maar ik heb een tweede trend om mensen in beweging te zetten ontdekt. Namelijk het aanbod van talrijke triatlonactiviteiten in en buiten Nederland. Kort geleden moest je half Nederland overbruggen om in een triatlon te kunnen starten. Anno 2016 is er minstens één per maand op fietsafstand in de Randstad.

In Amsterdam hebben ze het helemaal goed voor elkaar. In twee jaar tijd hebben ze maar liefst vier triatlons op poten gezet.  Ze vinden plaats op mooie locaties in en aan de rand van de hoofdstad. Deze triatlons worden tweemaal per jaar gehouden. In die regio kun je dus in zes maandjes tijd acht keer aan de bak kan als je wilt. In Rotterdam waren er onlangs zelfs twee weekenden lang triatlonraces. Zowel op zaterdag als op zondag, met zelfs internationale deelnemers.

Triatlon de tweede trend van zomer 2016 - Viteau voel je goed 3

Avontuur in onvoorspelbare omgeving

Een reguliere loopwedstrijd lijkt momenteel niet meer stoer genoeg. Nee, we willen obstacle of trail runs, bootcampen, zwemmen in open water of triatlons! Sportievelingen zoeken steeds meer naar avontuur. Ik begrijp deze toegenomen populariteit voor ‘back to nature’ wel. Wat is er immers fijner dan na een dag binnen werken lekker buiten te gaan sporten? Frisse lucht in plaats van met zweet vermengde lucht in een sportschool. De geur van planten en struiken in plaats van chloor in binnenbaden. Het geluid van stromend water. Deze stoere sporten zijn bovendien avontuurlijker dan een ‘gewone’ wedstrijd zonder hindernissen. Je weet niet wat je te wachten staat. Gedurende een triatlon kunnen water en wind je sterkste opponenten worden. Tijdens een obstacle run wordt de zwaartekracht misschien je grootste ‘vijand’. “Hoe hard zal het waaien? Hoe hoog zullen de golven morgen zijn?” vraag ik me af voor ik probeer te gaan slapen. Ook pieker ik hoe ver we exact zullen zwemmen, fietsen en rennen. Elke triatlon wijkt immers  qua afstand van de onderdelen vaak licht af van de standaardafstand.

Triatlon de tweede trend van zomer 2016 - Viteau voel je goed 2

Triatlon: saamhorigheid in sport

Zelfs een korte triatlon (bijvoorbeeld een 1/8ste) ervaren beginners vaak zwaarder dan bijvoorbeeld teamsport. Hierdoor ontstaat veel respect tussen de deelnemers en neemt de saamhorigheid toe. Ook diegene die als laatste finisht wordt vaak enthousiast aangemoedigd. De triatlonsport heeft een enorme impuls gekregen door de lancering van teamcompetities. Clubs bestrijden elkaar daarin in teams van 4 of 5 personen. De ooit zo individueel ingestelde sport is getransformeerd tot een teamsport. Vooral omdat in die competities ook teamestafettes en ploegentijdritten gehouden worden. De deelname aan een triatlon is indrukwekkender dan een training in een binnenbad. Dus foto’s van je deelname op social media werken mee aan een dapper imago. Ze dragen bij aan het gevoel tot een ‘community’ te behoren. Aan een nog groter ‘wij-gevoel’.

IJzeren kilometervreters

Écht gortig wordt het na het voltooien van een hele triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen). Vanaf dat moment suprême behoor je tot een unieke groep helden. Je mag je zelf dan levenslang ‘iron man’ of ‘iron woman’ noemen. Wil je tot deze elitegroep toetreden? Dan moet je al gauw een meerjarenplanning maken. Zeker als je nog geen enorm goed getrainde atleet bent. Je bent rond de twaalf tot vijftien uur bezig met zo’n hele triatlon. De tijdslimiet van zestien uur blijkt voor sommigen te krap.

Je kunt natuurlijk ook laagdrempeliger starten. Kies dan voor een 1/16e, 1/8e , kwart of halve triatlon. Voor de meeste van deze kortere triatlons zijn de inschrijvingen reeds gesloten vrees ik. Maar volgend jaar zal het aanbod ook vast weer groter zijn. Dus waarom niet starten met trainen voor een mooie uitdaging in 2017?

 

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.