Voorkom-RSI-met-een-pen---Viteau-voel-je-goed-[1]

Iedereen weet dat het belangrijk is om regelmatig te bewegen als je veel tijd achter je computer doorbrengt. Helemaal om klachten zoals RSI te voorkomen. Herken je dit? Je zit te bellen met een klant of collega en ongemerkt teken je iets op een papiertje of friemel je met een pen. Stel dat je die momenten kunt benutten om even bewust te friemelen met een pen om je gewrichten los te maken en RSI te voorkomen?

Ingewikkelde oefeningen waar je veel ruimte voor nodig hebt of weg moet lopen van je werkplek, zorgen ervoor dat je ze meestal niet doet. En dat is nu juist niet de bedoeling! Daarom heb ik een paar leuke oefeningen voor je op een rij gezet, die je gewoon achter je bureau kunt doen. Een pen heb je meestal wel bij de hand, dus aan de slag!

Beginners

Hoe meer je oefent hoe beter het gaat. Dus start met de beginners oefening en word snel expert!

Rollen

Houd de pen tussen je platte handen en rol de pen snel heen en weer waarbij je eerst je linkerhand en daarna je rechterhand naar voren beweegt. Ook ideaal als je koude handen hebt in de winter.
Wist je dat koude handen een teken zijn van een verminderde doorbloeding? Bloed zorgt voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen door je gehele lichaam. Zaak dus om die doorstroming goed op gang te houden!

Train de spierkracht in je vingers

Hiervoor heb je een pen nodig met een drukknopje op de achterkant. Houdt de pen in je linkerhand vast met het drukknopje recht naar boven. Druk met de duim van je rechterhand het knopje snel een paar keer in, doe dit daarna met je wijs-, middel-, ringvinger en pink. Doe dit een paar keer achter elkaar. Je kunt qua volgorde variëren. Wissel van hand en train op die manier ook de vingers van je andere hand.

Voorkom-RSI-met-een-pen---Viteau-voel-je-goed-[1]

Intermediate

Ben jij al wat meer geoefend? Probeer dan de volgende oefeningen.

Twist

Deze oefening kun je het beste starten met de hand waarmee je schrijft. Je motoriek is dan beter en je hebt het trucje sneller onder de knie.
Heb je qua materiaal een lichte pen, dan gaat het het makkelijkst. De bedoeling is dat de pen een rondje draait tussen je wijs- en middelvinger. Neem de pen tussen je wijs- en middelvinger ter hoogte van je eerste kootgewrichtje en houd je vingers licht gebogen. Het uiteinde van de pen zet je klem in het kuiltje bij de aanhechting van je duim. Strek je wijs- en middelvinger en laat de pen uit het kuiltje schieten. Gebruik de swing van de beweging om de pen een heel rondje te laten draaien.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en een video nog meer…. Bekijk daarom hier de uitleg van deze pentwist op YouTube.

Expert

Ben jij inmiddels een echte expert? Dan ben je klaar voor de volgende oefeningen.

Voorkom-RSI-met-een-pen---Viteau-voel-je-goed-[1]

Spinnen met een pen

Ben je klaar voor de volgende stap? Tijd om door te stomen naar expert. De bedoeling is om de pen in één hand te houden en je vingers in die hand goed los te maken. Begin met de hand waarmee je schrijft. Ga aan de slag met de volgende stappen:

  1. Houd de pen, zo dicht mogelijk bij de aanzet van de duim, tussen duim en wijsvinger. Houd beide vingers gestrekt.
  2. Grijp onderlangs met je middelvinger de pen, zodat deze tussen wijs- en middelvinger komt.
  3. Duw met je duim de pen onderlangs richting de ringvinger, grijp weer onderlangs met je ringvinger de pen en laat de pen los met je wijsvinger. De pen zit nu tussen middel- en ringvinger in.
  4. Duw de pen met je duim richting de pink en haak je pink om de pen. Laat los met je middelvinger. De pen zit nu tussen ringvinger en pin.

Je mag alle bewegingen maken met je hand en vingers, zolang je maar alleen díe hand gebruikt. Missie volbracht?

Doe dan hetzelfde met je andere hand. Je zult merken dat je motoriek in die hand veel minder is ontwikkeld. Wil je dit gelijker krijgen? Oefen dan twee keer zo vaak met je moeilijke hand. Na verloop van tijd zul je merken dat het makkelijker wordt.

Pen spinning

Voel je een echte expert status aankomen na al deze oefeningen? Pen spinning is een begrip! Er bestaat zelfs een Wikipediapagina over en op YouTube vind je veel filmpjes.

Wil je nog meer oefeningen? In dit filmpje vind je 75 pennentrucjes!

Ook meer vitaliteit op kantoor? Zorg voor water Èn fruit!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.