Wandelen als oppepper Viteau Voel je goed

Als ZZP’ende moeder kom ik minder aan sporten toe dan ik zou willen. En eerlijk is eerlijk: ik ben ook niet zo’n fanatieke sporter. Ik heb mezelf echter aangewend om tussen de bedrijven door m’n beweging te pakken. Met behulp van een activitytracker word ik gedurende de dag steeds gestimuleerd om stappen te zetten. Wanneer ik wel de tijd neem om even goed in beweging te gaan doe ik dat het liefst door te wandelen. Verstand op nul, wandelschoenen aan en gewoon gaan!

Genieten van de weidsheid

Als ik in m’n eentje ga wandelen zoek ik meestal de rust en de ruimte op. Ik woon vlakbij de rand van het dorp en ben daardoor snel op de paden die tussen de weilanden in liggen. Ik kan hier enorm van genieten. Ik ben niet een wandelaar die ondertussen naar muziek luistert. Muziek luisteren tijdens het wandelen vind ik zonde van al die mooie geluiden die je onderweg hoort. Een vogeltje dat fluit, een kikker die kwaakt en een koe die loeit: heerlijk! Terwijl ik met ferme pas doorstap geniet ik van de weidse uitzichten, de zonsondergang en de dieren die ik onderweg tegenkom. Vlakbij waar ik woon zijn een aantal reeën te vinden. Als ik hen gespot heb is mijn wandeling compleet.

Wandelen als oppepper Viteau Voel je goed 3

 

Wandelen in de bossen

Ook fijn vind ik het om in bossen te wandelen. Daarvoor moet ik vaak eerst wel een stukje reizen. In Friesland is Appelscha bij mij favoriet. In natuurgebied ‘de kale duinen’ is steeds weer iets nieuws te zien. De natuur gaat daar volledig z’n eigen gang en dat vind ik prachtig. In dit gebied kom je ook veel andere recreanten tegen zoals mountainbikers en andere wandelaars. Omdat het gebied zo groot is is er echter ruimte voor iedereen. Je hebt er niet snel last van elkaar.

Samen wandelen

Wandelen is naast een goede solosport ook een fijne sport om samen te beoefenen. Ik ga regelmatig met een vriendin te wandelen. We zouden ervoor kunnen kiezen om op de bank te gaan zitten met een kop koffie en koekjes, maar in plaats daarvan strekken we de benen en praten we tijdens onze wandeling gezellig bij. Ook met mijn man en dochtertje ga ik regelmatig te wandelen. Even met z’n allen in beweging, dat pept je helemaal op voor de rest van de dag.

Wandelen als oppepper - Viteau voel je goed 2

Wandelevenementen

Een tijd terug deed ik ook wel mee met wandelevenementen, maar door een drukke baan en de komst van mijn dochtertje is dat op een laag pitje komen te staan. Ik heb dit soort wandelevenementen echter altijd wel erg leuk gevonden. De wandelingen die ik deed waren meestal rond de tien kilometer. Als ik dit soort evenementen weer op ga pakken denk ik dat ik weer met dit soort afstanden ga beginnen. Meteen de Nijmeegse Vierdaagse lopen – volgende week start de honderdste editie! – is misschien iets teveel van het goede.

Wandelen is gezond

Dat wandelen gezond is hoef ik jullie misschien niet eens te vertellen. Wie regelmatig wandelt heeft bijna tien procent minder kans op hartaandoeningen. Ook verbrandt je tijdens het wandelen calorieën. Vroeger werd aangenomen dat je per kilometer 45 calorieën verbrandt, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat dat aantal veel hoger ligt. Dit is afhankelijk van je snelheid, de complete afstand en je eigen lichaamsgewicht.

Doe jij wel eens mee met wandelevenementen?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.