Zwem veilig of zwem niet - Viteau voel je goed

Het is bijna zomer en heel Nederland hoopt weer op een paar mooie weken zomer in ons eigen land. Een mooie en gezonde besteding van je vrije tijd is zwemmen. In mijn blog Zwemmen, één van de gezondste sporten voor jong en oud lees je hier meer over. Maar in de zomer is zwemmen anders. Meer recreatieve zwemmers en het is ook drukker in en rondom het water. Hoe zorg je dat je jouw hoofd en dat van je kinderen boven water houdt? Zwem veilig!

Zwem veilig in Nederland, ons waterland

Ons land is een echt waterland. Bijna iedereen heeft binnen een straal van 500 meter wel een sloot of watertje lopen. Heerlijk natuurlijk om op te varen, aan te ontspannen, in te vissen en natuurlijk om in te zwemmen. Maar niet al het water in Nederland is fijn om in te zwemmen. Een baggersloot, moerasmeertje of een recreatiemeer met algen nodigt niet echt uit. Onze zee daarentegen is prachtig en de Noordzee is ook nog eens erg schoon. Ondanks dat de Noordzee niet zo helder is als de Middellandse Zee, is deze wel schoner. Helaas is hij dan wel weer een stukje kouder. Aangezien er ieder jaar op nieuwjaarsdag honderden mensen bij Scheveningen de zee inrennen, moeten wij Nederlanders in de zomer ook prima kunnen genieten van onze prachtige kust!

Zwemdiploma ABC dan doe je mee!

Met al dat water om ons heen is het natuurlijk ook belangrijk dat je jezelf kunt redden in het water. Veel mensen die zijn opgegroeid in de jaren ’80 en ’90 kregen schoolzwemmen. Bijna alle kinderen zaten op zwemles en behaalden een zwemdiploma. Dat je kon zwemmen was heel normaal. Helaas is dat anders voor de jeugd van tegenwoordig. Schoolzwemmen verdwijnt steeds meer. De overheid stimuleert het niet meer en het is te duur voor de scholen om zelf te betalen. Daarnaast zijn er genoeg ouders die een zwemdiploma te duur vinden of gewoonweg niet kunnen betalen. Het gevolg hiervan is de laatste jaren helaas te zien. In de zomer komen er steeds vaker nare berichten voorbij waar je spontaan kippenvel van krijgt. Mijn advies; bezuinig nooit op een zwemdiploma. Zwemmen kun je niet zomaar aanleren, en water kan onvoorspelbaar zijn. Een goede voorbereiding is een must!

Zwem veilig of zwem niet 2 - Viteau voel je goed

Sta er bij en kijk er naar

Ondiep water en pierenbadjes zijn heerlijk voor onze peuters en kleuters. Bandjes om of een opblaaseend en er kan niks mis gaan. Toch? Niets is minder waar. Zelf kom ik in mijn werk veel in aanraking met zwembaden. Juist met bandjes en andere opblaasbare attributen gaat het vaak mis. Het zijn drijfmiddelen geen reddingsvesten. Kinderen die in een opblaasbare eend rond hun middel dobberen of in het water lopen kunnen omslaan. Door de drukte of andere spelende kinderen vallen ze om. Maar op z’n kop heeft de opblaaseend hetzelfde effect als rechtop, namelijk dat je stabiel blijft drijven. Een kleuter heeft vaak niet de kracht om zichzelf hier uit te redden. Blijf dus altijd bij je kind, zeker wanneer hij of zij nog geen zwemdiploma heeft. Ook zwembandjes zorgen voor extra drijfvermogen, maar bij een vermoeid kind blijft het mondje niet lang boven water en kan het goed mis gaan. Zelfs in een ondiep badje moet je er als ouder altijd bij blijven. Vaak staan er speeltoestellen in en drijft er veel speelgoed. Kinderen kunnen vast komen te zitten en zelfs in 30 cm water kan het fout aflopen.

Kun jij zonder?

Een serieuze blog dit keer omdat het echt een serieus probleem is in ons land. Door mijn werk wordt ik geconfronteerd met de stijgende cijfers van ongelukken tijdens recreatief zwemmen. Door alle afleidingen van social media en smartphones zijn ouders minder oplettend en bewegen kinderen minder. Een slechte combinatie met water. Terwijl water juist heel leuk en gezond is. Ik hoop dat ik met deze blog jullie extra motiveer om goed op onze kinderen te letten tijdens het zwemmen op vakantie. Heb je aandacht bij het zwemmen en geniet van het water. En dan ben ik wel benieuwd of jij je hoofd boven water houdt en even zonder je telefoon optimaal geniet.

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.