161209-5-sleutels-tot-vitaliteit-vitaal

Lig jij ook wel eens te piekeren? Ik hoor van steeds meer mensen dat ze rondjes in hun hoofd draaien. Daardoor komen ze moeilijk in slaap, kunnen ze zich moeilijk concentreren en hebben een gebrekkige focus. Ze ontsnappen maar niet aan hun gedachten. Het voelt of hun levenslust ze langzaam door de vingers glipt. Hoe komt dat toch? En belangrijker… hoe herstel en voorkom je het?

Het rationalisme ontspoord

Volgens mij heeft de invloed van filosoof René Descartes daar iets mee te maken. Zijn beroemde spreuk “Ik denk, dus ik ben,” heeft ons letterlijk aan het denken gezet. Hij legde het fundament van het 17eeeuwse rationalisme. Wist je trouwens dat Descartes ruim 20 jaar in Nederland woonde? Zou dat de verklaring zijn van ons diepgeworteld rationalisme? En zou dat de reden zijn dat we zoveel waarde aan onze gedachten hechten? Ze nemen steeds vaker de overhand. Hoe krijgen we weer grip op onze gedachten?
In zijn werk stelde Descartes de zintuigen ondergeschikt aan het denken omdat ze subjectief zijn. Boeddha daarentegen gebruikte 2500 jaar geleden zintuiglijke waarneming als sleutel tot een tevreden en bewust ‘zijn’. Ligt daar dan onze mogelijkheid onze gedachtestroom uit te schakelen?

161209-5-sleutels-tot-vitaliteit-tast-zand

Denken versus voelen

Is je wel eens opgevallen dat vrijwel al je gedachten betrekking hebben op de toekomst of het verleden? Je ligt te piekeren, je bent aan het dagdromen, je hebt een herinnering of je maakt plannen. Zelden hebben je gedachten iets te maken met het moment waarin je nu bent. De zintuigen hebben in tegenstelling tot de gedachten alles met het nu te maken. Je kunt ze alleen waarnemen op het moment zelf. En ze zijn vergankelijk: ze komen en gaan. De toekomst en het verleden kun je niet ruiken, zien, proeven, voelen of horen. Niks beter dan de zintuigen dus om je bewustzijn volledig in het ‘nu’ te brengen en je gedachtestroom tijdelijk uit te schakelen. Hoe train je dat?

161209-5-sleutels-tot-vitalitiet-geur

Onze 5 sleutels tot vitaliteit

Leer je zintuigen objectief te observeren met het besef dat alles vergankelijk is. De zintuigen zijn de sleutels tot onze levenslust. Als je net begint, kan het lastig zijn je zintuigen waar te nemen zonder externe prikkels. Begin daarom net als iets dat je voor het eerst doet met de meest eenvoudige, grove vorm. Heb je die eerste stap onder de knie, dan kun je naar de volgende, meer subtiele.

Geur

Ruik je een sterke mestlucht of overdadig parfum? Wees je er van bewust zonder oordeel en weet dat het voorbij gaat. Denk ook aan de geur van dennennaalden, bloemen, je schone was, een kop koffie of thee of de geur van je geliefde. Alle geuren gaan voorbij dus neem objectief waar zolang ze er zijn.

Smaak

Proef je een scherpe kruidnagel in je eten of was je toch iets te gulzig met de wasabi of het zout? Observeer de scherpte van de smaak die het in je lichaam veroorzaakt zonder oordeel of het verlangen het te willen verzachten. Ook dit gaat voorbij.

161209-5-sleutels-tot-vitaliteit-smaak

Gehoor

Hoor een irritant geluid op straat of juist prachtige muziek zonder toe te geven aan de drang het uit of harder te zetten. Het fluiten van de vogels, het spinnen van een kat, het geluid van een fietsbel, die elektrische auto die optrekt, de deur van de bus of tram die sluit. Hoor alles zonder oordeel. Er komt een moment dat het ophoudt.

Zicht

Zie die prachtige, roodgekleurde hemel bij zonsondergang en maak bewust een mentale omschrijving van wat je ziet. Of de rode scooter op straat, een blaadje dat van de boom valt. Een prachtige wolkenlucht of een mooi verlichte winkelstraat.

Tast

Schil je fruit en voel het plakkerige sap op je vingers druppen. Je weet dat je ze achteraf kunt afspoelen. Of voel je spierpijn na een intensieve training, wetend dat ook dat vanzelf voorbij gaat. Voel de intense warmte van de zon op je gezicht of de koude wind en natte regen. Prachtige kansen je tastzintuig te prikkelen. Je voelt het effect op je lichaam, zonder het te willen veranderen en je beseft dat het vergankelijk is.

161209-5-sleutels-tot-vitaliteit-buiten

Ga naar buiten voor een wandeling. Ruik, proef, voel, zie en hoor de gezonde buitenlucht. Als ik buiten loop, ruik ik mijn moeder wel eens voorbij komen. Dan blijkt het een voorbijganger die haar parfum draagt. Ook een haardvuur en de geur van regen op heet asfalt roepen bijzondere herinneringen in mij op. Heb jij dat ook? Of heb jij dat juist met visueel of audio? Laat weten wat jouw zintuigen prikkelt en hoe het je levenslust stimuleert.

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.