Altijd druk - tijd om te onthaasten - Viteau voel je goed

Er was een tijd waarin ik meer dan veertig uur per week werkte en daar geen voldoening uit haalde. Ik was wel gemotiveerd om steeds weer te presteren, maar het geluksgevoel als ik gepresteerd had was steeds van kortere duur. Het gebrek aan genieten van mijn werk zat hem deels in het feit dat het voor mij te druk was. Ik was altijd maar aan het werk, en tijd nemen voor de leuke dingen deed ik simpelweg niet. Zelfs feestjes bij vrienden en familie waren op een gegeven moment niet meer leuk, omdat ik nog te veel met m’n hoofd bij het werk zat. Tijd om te onthaasten nam ik niet. Ik denk wel eens dat als ik op dat moment nog een tijdje door was gegaan ik misschien wel een burn out had gekregen. Gelukkig is het niet zover gekomen. Inmiddels weet ik precies wanneer het tijd is om even aan mezelf te denken.

 

Op vakantie gaan

Ben je ook altijd maar druk, druk, druk? Pas dan goed op dat je het druk hebt met dingen die je leuk vindt. Het altijd druk hebben is niet per sé verkeerd, maar wel als je het druk hebt met dingen waar je geen energie van krijgt. Als je merkt dat je uitgeblust raakt van al je werkzaamheden en verantwoordelijkheden is het de hoogste tijd om te onthaasten. Dat kan door op vakantie te gaan. Maar ook door een goed boek te lezen.  Of een middag vrij nemen en in de tuin aan het werk te gaan. Het is maar net wat jij het fijnst vindt en waar jij het meest ontspannen van raakt.

Rigoureus onthaasten

Soms zijn er rigoureuzere stappen nodig om weer tot rust te kunnen komen. Een beetje stress op je werk is niet erg, maar wat nou als je iedere dag opstaat met stress en er ’s avonds weer mee naar bed gaat? Misschien wordt het dan tijd om na te denken over of je baan nog wel bij jou past. Misschien past je baan nog wel bij je, maar werk je teveel uren? Dat kan natuurlijk ook. Minder gaan werken of op zoek gaan naar een andere baan kan je heel veel energie opleveren. Zulke beslissingen neem je natuurlijk niet van het ene op het andere moment. Denk er goed over na.

Het roer omgooien

Zelf heb ik het roer volledig omgegooid toen ik merkte dat het me teveel werd. Door een samenloop van omstandigheden ben ik na mijn zwangerschap niet teruggekeerd bij mijn vorige werkgever, en heb ik de tijd genomen om eens goed na te denken over hoe ik mijn toekomst voor me zie. Dat ik die tijd nam in de periode dat ik net moeder was geworden was daarbij een hele fijne bijkomstigheid! Nu werk ik op hele flexibele tijden waardoor ik beter mijn rustmomenten kan pakken. Doordat ik beter ben uitgerust geniet ik ook meer van de periodes waarin ik het nu wel druk heb. En als ik nu vrij ben, ben ik ook echt vrij en kan ik echt genieten van mijn vrije tijd.

Als jij merkt dat je het te druk krijgt, hoe onthaast jij dan?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.