Bewust leven met een geheugen om in te lijsten Viteau voel je goed

Lijstjes, wie is er niet dol op? Ik in ieder geval wel. Ze helpen mij de dag door. Van een concreet boodschappenlijstje tot een wat-ga-ik-vandaag-allemaal-doen-lijstje. Natuurlijk heb ik een agenda. Nog gewoon eentje van papier. Ik houd van nu eenmaal van tastbare overzichtelijkheid. Maar behalve mijn agenda, vind je ook allerlei losse papiertjes met lijstjes op mijn bureau. Eigenlijk zou ik ze eens moeten inlijsten. Wie weet wat een kunstzinnig project dat zou zijn. Hm, even noteren, moment…

Geef de vrije geest de ruimte

Lijstjes dus. Het is echt niet zo dat ik een enorme chaoot ben. Verre van. Toch heb ik het blijkbaar nodig om alles wat in mijn drukke hoofd opkomt te noteren. Opschrijfboekjes, losse velletjes papier en oké – ook mijn smartphone is soms best handig als lijstje. Het kan wel eens voorkomen dat je mij op straat in mezelf ziet praten. Niet ingrijpen – op dat moment spreek ik waarschijnlijk een wereldidee in. Niets gevaarlijker dan het verstoren van een creatief moment of een geniale gedachte.

Met speels gemak leren onthouden

Ik doe dit al zolang ik me kan herinneren. En door de jaren heen heb ik ervaren dat mijn lijstjes en ik een gouden combinatie zijn. Het geeft me vooral rust. Alles wat is genoteerd hoeft niet meer door mijn hoofd te zweven. Het krijgt letterlijk een plek – handen en voeten. Nog een groot voordeel is dat ik veel makkelijker iets onthoud. Zoals gezegd heb ik mijn agenda. Al mijn afspraken staan erin. Toch hoef ik nauwelijks nog in mijn agenda te kijken om te weten waar, wanneer en hoe laat ik een afspraak heb. Of wat ik op een dag moet doen. Door het op te schrijven steun ik letterlijk mijn geheugen. Stiekem is er zelfs nog meer aan de hand.

Bewust leven met een geheugen om in te lijsten Viteau voel je goed 2

Ontspannen door bewust leven

Ik heb namelijk niet alleen iets opgeschreven. Ik lees de afspraak en hoor ‘m ook in mijn hoofd. Je kent vast die stem in je hoofd wel als je leest? Daarbij heb ik de gewoonte om een afspraak uit te spreken als ik ‘m noteer. Zo ben ik op verschillende manieren bezig met het onthouden van een afspraak. Visueel, auditief en kinesthetisch (eenvoudigweg: noteren, opschrijven). En dit geldt niet alleen voor mij. Zo doet bijna iedereen het. Alleen is niet iedereen zich er bewust van. Mijn overtuiging is dat wanneer ik bewust iets doe, dat ik het dan ook veel beter onthoud. Bewust leven traint het geheugen. En dat past weer bij een rustiger en dus ontspannender manier van leven. Zo houd ik het overzicht en is er ruimte voor – minstens zo belangrijk – even niets doen.

Wat zijn jouw handige geheugensteuntjes?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.