Meer bereiken met minder doen

Wil jij meer bereiken met minder doen? Dan moet je weten dat je de mind net als spieren kunt trainen. Na een trainingsprikkel is herstel net zo belangrijk. Alleen dan krijg je die waanzinnige ingevingen onder de douche. Die momenten van heldere geest kun je vermeerderen, verlengen en zelfs plannen. Lees verder en ontdek hoe je meer bereikt met minder doen.

Iedere ‘ja’ is ook een ‘nee’

Zeg je moeilijk ‘nee’? Je agenda en hoofd stromen dan over en krijgt het gevoel overal achteraan te lopen. Iedere keer dat je ‘ja’ zegt, sluit je iets anders uit. Net als geld, kun je tijd maar één keer besteden. Als je toch akkoord gaat met die late middagafspraak, zeg je in feite ‘nee’ tegen het culinaire kookavondje met die goede vriend of het uurtje sporten of een boek lezen. Wil je alle balletjes hoog houden, krijg je het vanzelf druk, druk, druk. En waarvoor eigenlijk? Wil je echt alles zelf doen? Of kun je sommige dingen beter uitbesteden? Prioriteiten stellen en duidelijke keuzes maken verlichten de druk.

Het geluk van uitbesteden

Als ik bij mijn moeder op vakantie ben, duik ik geregeld achter de naaimachine en maak bijvoorbeeld van een oud tafelkleed jurkjes voor mijn nichtjes en mijn dochter. De nichtjes vonden die eigenhandig gemaakte jurken nog specialer dan uit de winkel. Mijn dochter eigenlijk niet. Tot ze een ouder meisje er over hoorde en mij vroeg een jurk voor haar te maken. We zochten stof uit en ondanks de drukte, begon ik eraan.

Net op dat moment overstroomde mijn agenda met nieuwe klanten. Ik raakte gefrustreerd want ik had er eigenlijk geen tijd voor. Toen vroeg ik een bevriende naaister de jurk voor mijn dochter te maken. Nog nooit waren een paar tientjes zo goed besteed. Iets uitbesteden waar je geen tijd voor (of zin in) hebt, is één van de grootste cadeaus aan jezelf. Zeker met een drukke baan en huishouden, is uitbesteden heel belangrijk om meer te bereiken met minder doen. Probeer en ervaar eens hoe het is om dingen uit te besteden zoals:

 • Afwassen
 • Schoonmaken
 • Boodschappen laten doen of bezorgen
 • Maaltijddoos of Food Soldiers laten bezorgen

Meer bereiken met minder doen

Meer bereiken met minder doen

Terug naar het trainen van onze geest. Bij overbelasting van spieren, vergroot de kans op fysieke blessures. Zonder mentale ontspanning vergroot je het risico op (chronische) vermoeidheid en burn-out. Neem daarom regelmatig een stapje achteruit door minder te doen. Hoe je de mind traint, lees je in mijn eerdere blog: ‘Meditatie als Mindpowertraining’. Nu meer over het ontspannen en herstellen van je ‘headspace’.

Mijn gedachten komen echt even tot rust op de dagen dat ik totaal geen verplichtingen heb. Geen werk en sociale verplichtingen, de kinderen met hun vader mee en het huis voor mezelf. Dagelijkse dingen zoals de was en inkopen doen laat ik links liggen of ik besteed ze uit. Wanneer je even niet hoeft na te denken over de dagelijkse beslommeringen, ontstaat ruimte in je hoofd voor de dingen die al wat langer ‘opgestapeld’ in je bovenkamer liggen. Af en toe die boel afstoffen geeft ruimte in je hoofd. En dat levert weer ruimte op in je leven.

Verplichtingen?

Behalve het uitbesteden van routine-taken, creëer je meer ruimte in je leven door vooraf verplichtingsvrije periodes in je agenda vast te leggen:

 • 1 week per kwartaal geen werk en sociale verplichtingen
 • 1 dag per week vrij van werk
 • 1 uur per dag meditatie

Meer bereiken met minder doen

Ruimte in je hoofd

Creëer ook meer ruimte in je hoofd en minder ‘overload’. Behalve privé kun je het ook op kantoor toepassen:

 • 1-3 x per dag: een kwartiertje fietsen of wandelen.
  o Fiets naar en van je werk
  o Parkeer de auto verder weg van kantoor, loop de rest.
  o Neem de tram of bus twee haltes verderop.
  o Ga tijdens je pauze buiten wandelen.
 • 1x per week: blok een hele dag zonder vergaderingen en bijeenkomsten
 • 1x per maand: blok een dag voor je planning
 • 1x per kwartaal: blok één of twee dagen voor inventaris of het versieren van de kerstboom
  Praktische tips over meer doen in minder tijd lees je in het blog van gastblogger Floris van der Berg: ‘Word nog productiever en haal meer uit je dag’

Voel je relaxed en vitaal met water Èn fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.