de magie van mediteren - Viteau Voel je goed 2

Meditatie. Het woord op zich klinkt al magisch. Steeds vaker hoor ik in mijn directe omgeving verzuchten: ‘ik zou zo graag kunnen mediteren’. Mijn antwoord hierop is eenvoudig. Gewoon doen. Je hoeft namelijk niets te kunnen om te mediteren. Je hebt er geen talent voor nodig, geen speciale vaardigheden. Alleen maar jezelf. Meer niet. Klinkt al net zo magisch als het woord meditatie? Misschien. Toch is mijn ervaring dat mediteren vooral leuk en ontspannend is. En dat kan uiteindelijk best een betoverend effect hebben. Op jezelf, maar indirect ook op anderen.

Rennen, vliegen, vallen, opstaan… en weer doorgaan?

Jaren geleden liep ik steeds in hetzelfde cirkeltje rond. Ik was vaak gespannen, ongeduldig, gestrest. En hoe hard ik ook mijn best deed om ertegen te vechten, om de valkuilen die ik inmiddels wel zag – oké, meestal pas als ik er al in was getrapt – te omzeilen, hoe meer spanning ik opbouwde. Ik wist toen nog niet dat precies dat verzet, zoeken en vechten averechts werkte. Zoals gezegd zat ik vast in een vicieuze cirkel. Van alle kanten kreeg ik goedbedoelde adviezen. Er was zelfs iemand die het had over ontspanningsoefeningen. Maar daar kreeg ik het alleen maar benauwd van. Ontspannen? Hoezo? Ik wilde actie, er moest toch echt iets gebeuren voordat ik me kon ontspannen, zeker?

Stilstaan is de basis

Zelfs nu ik dit schrijf, voel ik vaag wat ik toen ook voelde. Kun je nagaan hoe hardnekkig ik bezig was met het vinden van oplossingen. En tegelijk, als ik het teruglees, snap ik niet dat ik toen nog niet kon begrijpen dat ik al die energie juist helemaal niet hoefde te steken in het moeten vinden van een wondermiddel. Het enige dat ik had hoeven doen was even stilstaan. Op de plaats rust. Alleen maar staan, precies daar. En dan het staan ervaren. Met twee voeten op de grond. De basis. Ook dat is namelijk een misverstand over meditatie: het zou zweverig zijn. Nou, geloof mij maar, niets is zo stabiel als een fijn potje mediteren. En ja, ook ik moest dat eerst ervaren, voordat ik het kon geloven.

de magie van mediteren - Viteau Voel je goed 3

Mediteren in amper vijf minuten

En wat was ik blij toen ik door een haptonoom, gewoon eentje die in het gezondheidscentrum werkte waar de huisarts zat, langzaam maar zeker tot het besef kwam dat ik helemaal niets moest. Ik hoefde niet te vechten. Niet te zoeken en al helemaal niets te vinden. Ik hoefde alleen maar te zijn wie ik was, waar ik was, op dat moment. En het allermooiste was dat ik vooral niets hoefde te kunnen om dat voor elkaar te krijgen. Ja, oké, ademen. Meer niet. Sinds die tijd mag ik graag even op de pauzeknop drukken. Een enkele keer is het zelfs nodig om op ‘stop’ te drukken. Om na een welverdiende break weer rustig verder te kunnen.

Wil je het ook eens proberen? Ik beveel je van harte deze laagdrempelige video aan. In amper vijf minuten heb je je eerste meditatieminuut er al op zitten. Ik wens je veel ontspanning.

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.