Dilemma minder lang douchen Viteau voel je goed

Ik vind het heerlijk om lekker lang te douchen. Zo, het hoge woord is eruit. Als het aan Milieucentraal ligt, douche ik binnenkort niet langer dan vijf minuten per keer. Milieucentraal is een campagne begonnen om jongeren bewuster te maken van wat zij precies verbruiken wanneer zij onder de douche staan. Behalve water kost een douchebeurt ons ook een hele hoop energie. Jongeren staan gemiddeld vijf dagen in de week minimaal een kwartier onder de douche, goed voor 200 kilo CO2-uitstoot per persoon per jaar. Die uitstoot, die moet bijna gehalveerd worden. En dat kan door veel minder lang te douchen.

Waterbesparende douchekoppen

Met al die douchebeurten van ons Nederlanders zijn we heel hard bezig om de aarde te vernielen. En toch blijven we veel en lang douchen. De campagne van Milieucentraal kan op veel bijstand rekenen, maar er is ook ruimte voor een noot van kritiek. Eerder al bleek dat de tijd waarin Nederlanders onder de douche staan niet of nauwelijks teruggedrongen werd, ondanks verschillende campagnes. Het waterverbruik is echter wel afgenomen, door het gebruik van waterbesparende douchekoppen en andere hulpmiddelen. De kritische noot op de campagne van Milieucentraal is dan ook dáár op gericht: richt je niet op het lange douchen, maar richt je op manieren om het hoge verbruik tegen te gaan.

Dilemma minder lang douchen Viteau voel je goed 2

Schoon water niet vanzelfsprekend

Ik begrijp het wel, zowel de kritische noot van tegenstanders als de campagne van Milieucentraal. Ik ben in landen geweest waar veilig drinkwater niet zomaar uit de kraan komt, maar waar men het water uit een put moet halen en dan maar af moet wachten of het water wel veilig is. Ik heb me op die plekken moeten douchen met behulp van een emmer en een bekertje, met koud water welteverstaan. Ik ben in Oekraïne geweest met een groepsreis. Nadat we alle vijfendertig uitgebreid hadden staan douchen kreeg de rest van de buurt de hele week geen water meer uit de kraan (wat ons overigens niet verteld werd van tevoren, anders hadden we ons zeker ingehouden). Ik ben me zeer bewust van hoe goed we het in Nederland hebben en dat schoon water lang niet overal vanzelfsprekend is. We mogen dus best een beetje zorgvuldig omgaan met het water wat wij in Nederland tot onze beschikking hebben.

Douchen een moment van rust

En toch blijf ik ondanks mijn ervaringen in het buitenland zelf vaak lang onder de douche staan. Voor mij is mijn (bijna) dagelijkse douche een moment waarop ik tot rust kom, waarbij ik plannen maak voor de rest van de dag of juist de dag nog eens rustig in mijn hoofd doorneem. Het is misschien een beetje egoïstisch, maar ik laat me dat moment niet graag afpakken. Uiteraard ben ik wel voorstander van het vinden van manieren waarop je wél lang onder de douche kan staan, maar minder water en gas verbruikt. Zo’n waterbesparende douchekop hebben wij dan ook zeker in huis.

Dilemma minder lang douchen - Viteau voel je goed

Wat te doen?

Daar zit ik dan, met m’n tegenstrijdige gedachten. Enerzijds wil ik me graag inzetten voor een beter milieu met minder CO2-uitstoot, anderzijds wil ik me mijn momentje rust niet graag af laten pakken. Ik besluit daarom voor de gulden middenweg te kiezen. Mijn dagelijkse douchebeurt inkorten, en eens in de zoveel tijd genieten van een lekker lange douche.

Hoe vaak en hoe lang sta jij per week onder de douche? Voel je je daar wel eens schuldig over?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.