Een ogenblikje stilte Viteau voel je goed 1
Zelfs wanneer je, zoals ik, net buiten het centrum van een grote stad woont, kan de drukte even teveel worden. Het lawaai van auto’s, bouwputten en sirenes is slechts een kleine greep uit alle prikkels die door het openstaande raam mijn dag domineren. Daar mag ik niet over klagen, want dan had ik niet voor de stad moeten kiezen. Alle lawaaiige nadelen van de bedrijvigheid wegen tot nu toe dan ook niet op tegen de voordelen van het wonen in of bij de stad. Toch kan ik soms erg verlangen naar complete rust en vooral stilte. Goed, op hier en daar het zoemen van een bij, het kalme ruisen van de bladeren aan de bomen en het vrolijke gefluit van vogels na.

Van geluid naar geluidloos

Op een gewone dag als alle anderen is de stiltewens niet zo eenvoudig in te willigen. Gelukkig zijn er wel manieren om op elk gewenst moment stilte te ervaren. Dat kan door een korte meditatie. Ik probeer dan de stilte te horen tussen alle geluiden door. Je zou het een manier van om-denken kunnen noemen. Want hoeveel geluid er ook is, zonder geluid ervaar je geen stilte. Een wijsheid van de koude grond, maar hij werkt voor mij. En misschien straks ook wel voor jou. Laat het daar nu net om gaan. Op deze manier kun je een onrustige situatie naar je hand zetten, mooi toch?

Ga eens heel even offline

Wanneer ik merk dat deze methode wel wat nieuwe energie kan gebruiken, maar ik me nog niet kan veroorloven om een dag, weekend of week vrij te nemen, dan ga ik een stap verder. Ik zet mijn digitale leven een paar uur uit. Ook dat geeft ontzettend veel rust. Pas wanneer je je telefoon en computer een paar uur lang – of een dag – negeert, dan merk je hoeveel aandacht het digitale leven vraagt, of zelfs eist. Het altijd bereikbaar zijn via appjes, sociale media of e-mail: het is een energievreter. Al is het natuurlijk ook gewoon leuk om in contact te zijn met anderen, soms vind ik het leuker en zelfs beter om alleen contact te hebben met mezelf en mijn nabije omgeving.

Een ogenblikje stilte Viteau voel je goed 2

Tijd voor stilte, tijd voor jezelf

Zeer binnenkort ga ik iets doen wat ik nog niet eerder heb gedaan. Dan ga ik een aantal dagen offline. Ik wil heel graag weer eens weten en voelen hoe het is om helemaal zonder laptop, tablet en telefoon door het leven te gaan. Nou, oké, de telefoon staat aan, maar alleen voor noodgevallen. Ik ben dan ook benieuwd of ik mijn zogenaamde slimme telefoon kan negeren. Ik denk het wel, want de wens om me alleen bezig te houden met lezen, schrijven, tekenen en wandelen is erg groot. Misschien is het wel een rustgevend begin op weg naar de volgende stap: een stilteweekend of -week. Dat lijkt me ook een geweldige belevenis, maar eerst deze uitdaging maar eens aangaan. Heb jij ook vaak zin in rust en stilte om je heen? Zo ja, hoe zorg jij daar dan voor?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.