Energie-vriendelijk Geef het door - Viteau Voel je goed 5
Eerder schreef ik al hoe eenvoudig het is om water te besparen. Als bijzonder prettige bijkomstigheid ontzie ik daarmee ook nog eens mijn bankrekening en het bespaarde geld leg ik bij een korte vakantie. Het kan zelfs nog mooier en beter. Niet alleen water besparen, maar energie. Van de week kreeg ik een handige link met doeltreffend simpele bespaartips doorgestuurd die ik iedereen van harte aan kan bevelen. Deze plek lijkt me bij uitstek geschikt om de tips van Natuur en Milieu te delen. Doe er vooral je voordeel mee!

Jong geleerd is oud gedaan

Voor mij is het bijna altijd vanzelfsprekend geweest om me bewust te zijn van mijn energieke footprint. Ook hier geldt dat jong geleerd oud wordt gedaan. Mijn vader hoefde vroeger vanaf zijn vaste plek op de bank alleen maar met zijn donkerste stem ‘Deurrrrr!’ te roepen en mijn broer en ik wisten dat we weer eens een deur achter ons open hadden laten staan. Dus draaiden we ons braaf om: deur dicht. Mijn moeder benadrukte liever haar wat meer christelijke opvoedkant door ons vriendelijk – ja, echt! – de retorische vraag te stellen of we misschien in de kerk waren geboren. Als puber wil je natuurlijk zo min mogelijk met je ouders van doen hebben, dus ik wist negen van de tien keer één van de twee opmerkingen te voorkomen.

Zo kom je gemakkelijk uit de comfortzone

Inmiddels ben ik uitgegroeid tot een relatief vrolijke dwangneuroot en mijn zuinig met energie-tic geniet hier met volle teugen van. Met oprechte liefde zorg ik ervoor dat ik niets onnodig standby laat staan. Deuren sluit ik altijd netjes en de kachel gaat pas aan nadat ik minimaal drie kleine ijspegels van mijn neus heb getikt. In een kamer waar ik niet ben, gaat het licht uit. En alle ouderwetse spaarlampen zijn inmiddels vervangen door eigentijdse LED-lampen. Verder lees ik alleen strips die niet tochten. Al is dat laatste misschien wat ver gezocht. Overigens heb ik een jaar of wat geleden mijn vader nog kunnen wijzen op het standby-fenomeen. Eerst vond hij het onzin, maar inmiddels is  hij tot mijn grote blijdschap een ex standby-verslaafde.

Energie-vriendelijk Geef het door - Viteau Voel je goed 4

Een onuitputtelijke bron van energie

Wat mij betreft het ultieme bewijs dat zelfs de meest verstokte energieverspiller om te toveren is tot iemand die bewust kiest voor energie besparen. Het kost wat tijd, veel geduld ook, maar het kan. Net als het verstandig omgaan met water, loont het om stil te staan bij energieverbruik. Met een paar heel makkelijke aanpassingen in en rond het huis kun je al veel bereiken. Maar de belangrijkste aanpassing is vooral gedrag. Bewust worden en daar naar gaan handelen. Dan ontstaat er vanzelf een onuitputtelijke positieve energiebron! Wat zijn jouw handige en eenvoudige tips om energie te besparen?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.