Geluk ligt voor het oprapen Viteau voel je goed 3

De zon die zich zomaar laat zien, een koolmeesje vlak voor mijn neus op het balkon, een lief berichtje van mijn dochter die op vakantie door Frankrijk toert, het zijn allemaal van die relatief kleine geluksmomenten. Kleine dingen die een heel gewone dag een flinke boost kunnen geven.

Nu zijn dit allemaal momenten waar ik niet direct zelf invloed op heb. Gelukkig is er wel iets waar ik elke dag mijn klein-geluk-voorraad mee kan aanvullen: groenten en fruit.

Onderzoek wijst uit: fruit en groenten maken gelukkig

Ik weet, net als iedereen, dat gezonde voeding een wezenlijke bijdrage levert aan iets ontastbaars als lekker in mijn vel zitten. Dat kun je ook best een gevoel van geluk noemen. Toch werd dit onderstreept toen ik van de week een artikel las over een wetenschappelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek hield een groep van meer dan tienduizend mensen zes jaar lang een voedingsdagboek bij. Tegelijk moesten ze regelmatig vragen over hun gemoedstoestand beantwoorden. Uit het onderzoek blijkt nu dat de mensen die ongeveer acht porties fruit en groenten per dag aten, zich een stuk gelukkiger voelden. Dit had wel even tijd nodig. Hun geluksbeleving steeg binnen gemiddeld twee jaar.

Geluk ligt voor het oprapen Viteau voel je goed 4

Hoe smaakt een klavertje vier?

Ik ben gek op groenten en fruit en gezonde voeding in het algemeen. Ik las dit dan ook met een tevreden glimlach. Al borrelden er ook vragen bij me op. Want hoe zit dat bij mensen die, zoals ik, al bewust bezig zijn met voeding? Zit er voor ons ook nog een bonusgelukje in? Of moeten wij ons extra geluksgevoel toch uit andere dingen halen? Tja, daar zat ik dan met mijn laptopscherm voor me en een hoofd vol vragen. Probeer die antwoorden maar eens te vinden op Google of welke andere zoekmachine dan ook.

Don’t worry, be happy

Misschien kwam het door het zinnetje van een liedje dat vrij snel als een zonnestraal door mijn bewolkte hoofd brak: don’t worry be happy. Het haalde me in elk geval uit mijn mijmeringen. Ik las nog wat verder in het artikel en concludeerde voor mezelf dat het niet gaat om steeds gelukkiger worden. Het gaat om gelukkig zijn. Het hoeft niet steeds meer te worden. Het is er en dat is voldoende. Daarom blijf ik de kleine momenten koesteren. En als ik dat kan combineren met een lekker stuk fruit of een knapperige wortel, dan ligt geluk letterlijk voor het grijpen.

Welke geluksmomenten geven jouw dag een boost?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.