Het ware vakantiegevoel Viteau voel je goed 2

Misschien een inkoppertje: hoeveel ik ook schrijf over rust en ruimte, er gaat werkelijk niets boven de ervaring op zich. Afgelopen week had ik het geluk om het weer van dichtbij mee te maken. Bovenop een heuvel in de Belgische Ardennen. Een fijn huis met daaromheen veel rust, ruimte en groen. Een prachtig uitzicht op glooiende weilanden en de ene adembenemende wolkenpartij na de andere. Dan maakt het mij niet uit of de zon schijnt, of dat het regent. Nou vooruit – een lichte voorkeur voor de zon dan. Al was het ook goed buiten zitten in de regen. Het dak van het huis liep breed uit en bood volop beschutting. Vakantiegevoel ten top!

Een korte break is niet te versmaden

Het was zo’n week die ik minimaal twee keer per jaar probeer mee te pikken. De waan van de dag laten voor wat het is. Koffer inpakken en de boel de boel laten. Steeds weer voelt zo’n week (of een paar dagen) als thuiskomen. En precies dat zette me extra aan het denken. Waarom zou ik weggaan om ergens anders het gevoel van thuiskomen te kunnen ervaren? Al geef ik direct toe dat het echte thuiskomen ook altijd weer fijn is. Alles weer vertrouwd en zoals ik het heb achtergelaten. En wat te denken van weer gewoon lekker mijn eigen bed. En toch: waarom kan weggaan voelen als thuiskomen?

Het ware vakantiegevoel Viteau voel je goed 3Thuis is waar je hart is

Nu kan ik daar nog een heel web aan filosofische gedachten omheen weven. Liever houd ik het wat eenvoudiger. Want, de vraag stellen is ‘m misschien wel direct beantwoorden. Thuis voel ik me prettig. Als ik hetzelfde gevoel krijg op een plek dat niet mijn thuis is, dan moet die plek wel heel bijzonder zijn. Anders kan ik het niet verwoorden. Het klopt precies bij wat ik voel als ik terugdenk aan de afgelopen week. Op die heuvel, in dat huis in de Ardennen zou ik zo gaan wonen. De praktische bezwaren even terzijde. Ik heb door de jaren heen meer plekken ontdekt die ik zonder mopperen als mijn thuis zou aanvaarden. Zo krijgt het weggaan om thuis te komen een extra dimensie.

Het ware vakantiegevoel Viteau voel je goedDe wereld aan je voeten

Zeg zelf: hoe mooi is het om her en der te weten van plekken waar je je veilig en vertrouwd voelt? Plekken waar je zomaar naar terug zou kunnen verlangen. Een kwestie van de koffer pakken en weer op pad gaan. Toch is dat niet wat ik doe. In plaats daarvan probeer ik elke keer weer een andere omgeving. Blijkbaar wil ik steeds opnieuw het thuisgevoel weer ergens anders vinden. En is dat eens niet zo, ook geen ramp. Dan steek ik na een dag of wat weer met veel plezier de sleutel in het slot van mijn eigen voordeur. Terug van weggeweest. Thuiskomen met een ontspannen hoofd vol nieuwe herinneringen en energie.

Welke plek geeft jou het ultieme vakantiegevoel? Waar ga jij heen om thuis te komen?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.