Het zijn de kleine dingen die het doen - Viteau Voel Je Goed - Rust en ontspanning

Al eerder liet ik weten dat het leven in de stad nogal eens tot wat overprikkeling zorgt. Het wordt mij dan iets te druk, teveel van het goede en ik zoek dan mijn rust en ontspanning in kleine dingen. Dat kan op allerlei manieren. Zo mag ik graag met mijn lieve vriendin een stuk wandelen. We hebben het geluk dat we dicht bij een stadspark wonen, waar we vaak een rondje lopen. Het park is zeker op doordeweekse dagen vrij rustig en we kiezen dan ook nog eens de paadjes tussendoor. Zo mijden we recreatieve fietsers en joggers. Het mes snijdt aan twee kanten – wij lopen hen met ons rustige wandeltempo niet in de weg.

Wegdromen op het terras

Het is geen nieuws wanneer ik je vertel dat bewegen goed is voor lichaam en geest. Zelfs zo’n ommetje van een klein uur doet al wonderen. Even naar buiten, de boel de boel laten. Alleen even schoenen en jas aan, meer heb je tenslotte niet nodig. Oké, we nemen voor de zekerheid ook een pinpas mee, want in hetzelfde park vind je een wel heel idyllisch plekje aan een vijver. Een distilleerderij in een oud pand met daaromheen een tuin waar je op je gemak kunt zitten. Ik ben geen alcoholdrinker, maar ze hebben ook erg lekkere appel- en perensap. Ja, ik weet het. Ik ben enorm stoer als ik daar zo zit met mijn sapje. Mijn gade zorgt gelukkig voor enige balans met haar fluitje bier.

Trappelen van… geduld

Niet alleen deze bijna dagelijkse wandeling zorgt al voor de nodige ontspanning en beweging. Als fervent treinreiziger kies ik steevast voor de trap naar het perron. En als er dan net een emmer reizigers de trap af dendert terwijl ik juist omhoog wil, dan wacht ik eventjes. Het kost bakken met energie om tegen die meedogenloze stroom in te willen lopen, plus de hoeveelheid verwensende blikken die het me uitspaart – pure winst als je het mij vraagt. Vooruit, ik heb zo mijn buien. Dus dan doe ik het erom. Met een stoïcijnse blik tegen de massa in. Soms is het nodig. Ik schreef er ooit een kort gedicht over: het mooiste is / om midden in de spits / de roltrap links te laten liggen en dan rechts / de trap tegen de stroom in te nemen. Niets menselijks is mij vreemd.

Het zijn de kleine dingen die het doen 2 - Viteau Voel Je Goed - rust en ontspanning

De ultieme vriendendienst

Nog een manier om toch fijn wat beweging te pakken: de fiets. Ik doe alles met de fiets. Van de dagelijkse boodschappen tot zakelijke afspraken. Toen ik hier pas kwam wonen heb ik even overwogen om de tandarts aan de andere kant van de stad in te ruilen voor een praktijk hier om de hoek. Maar ik heb het niet gedaan. Inclusief de tweejaarlijkse controle en wat kleine herstelwerkzaamheden, pak ik zo op jaarbasis mooi een paar ritjes van een klein half uur mee. Ook vrienden aan die kant van de stad vraag ik om vooral daar te blijven wonen. Natuurlijk heb ik niet altijd zin om dat stuk te fietsen. Zeker niet als de wind tegenwerkt en het ook nog regent. Toch zou ik niet anders willen. Met dat beetje dagelijkse beweging voel ik mij zo veel lekkerder. Wat zijn jouw tips om ons dagelijkse zitvlees wat beweging te gunnen?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.