Hoe hou jij je aandacht er bij - Viteau voel je goed
Ken je het gevoel van de hele dag rennen en veel dingen tegelijk doen? Ik herken het maar al te goed. Als getrouwde vrouw, moeder van twee tieners, eigenaar van een loopbaanadviesbureau, yoga- en meditatieleraar heb ik ook nog allerlei interesses en de tijd staat dan nauwelijks stil. Ik ben continu bezig met het verdelen van m’n aandacht.

Wat is aandacht eigenlijk?

Het is soms lastig om alles met aandacht te doen. Want nog voordat ik wakker ben heb ik al allerlei activiteiten in mijn hoofd in de vorm van een to-do lijst.
Maar wat is aandacht eigenlijk? Volgens de Dikke van Dale betekent het oplettendheid, belangstelling. Voor mij betekent het dat ik ergens volledig bij ben, dat ik mij kan richten op één ding, zonder afleiding. Heel simpel gezegd gaat het over in het hier en nu zijn. En terwijl ik deze blog schrijf ben ik mij ervan bewust dat ik over een kwartier weg moet om mijn jongste zoon op te halen uit school, waardoor mijn aandacht dus verdeeld is. Juist tijdens het schrijven over dit onderwerp is mijn kennis over dit soort processen handig en houdt het mij dicht bij de praktijk.

Op de automatische piloot

Als trainer en coach werk ik veel met aandachtstraining of bewustzijn. Want wij mensen doen zoveel op de automatische piloot. En deze geautomatiseerde processen zijn ook echt nodig. Denk maar eens aan het bedienen van onze auto. Wanneer we alle aandacht aan de techniek moeten geven, dan belemmert ons dat in het observeren van onze omgeving. Dus dat we niet steeds hoeven te kijken waar de koppeling zit en hoe we moeten schakelen is in dit geval alleen maar functioneel. Wat is dan een reden om met aandachtstraining ofwel mindfulness bezig te zijn? Vooral wanneer we ons belemmerd voelen en niet goed meer kunnen voelen. Anders gezegd: als we contact met onszelf verliezen. Jon Kabat Zinn, een Amerikaans moleculair bioloog heeft in 1979 een programma ontwikkeld. De mindfulness training helpt in het verlichten van stress, angst en pijn. Kort gezegd helpt mindfulness om vanuit de actie-modus naar onze zijns-modus te kunnen schakelen. Dat betekent dat we onszelf observeren in plaats van halsoverkop blijven rennen.

Doe iedere dag iets nieuws

Dat veranderen moeilijk is weten we allemaal al. Onze ingesleten gewoonten zijn als snelwegen en waarom zouden we een kronkelig zijpad nemen als we niet weten waar dat ons brengt? We kiezen vaker voor wat bekend en vertrouwd aanvoelt. Een leuk weetje is dat onze hersenen zich blijven ontwikkelen gedurende ons leven. Als we iedere dag iets doen wat we nooit eerder gedaan hebben, ontstaan er nieuwe neurale paden in ons brein. Daardoor worden we creatiever, zien we meer mogelijkheden en voelen we ons gelukkiger.

3 Oefeningen om mindfulness te beoefenen

Om aandachtiger te leven hoef je niet direct alles te veranderen, je kunt met de volgende 3 oefeningen al een begin maken:

Hoe hou jij je aandacht er bij - Viteau voel je goed
1. Zitten met je ogen dicht

Ga 1 keer per dag met gesloten ogen zitten en richt je op alle geluiden die je hoort. Geluiden in de ruimte waar je zit, geluiden erbuiten en geluiden die je zelf maakt (adem, hartslag, slikken, etc.). Door je ogen te sluiten ontstaat er vanzelf al rust. Veel van onze prikkels komen binnen via onze ogen en deze sluit je nu buiten. Bedenk dat je tijdens deze oefening niets verkeerd kunt doen. Je kunt voor jezelf bepalen hoe lang je dit wilt doen of je kunt observeren wanneer je onrustig wordt en je ogen wilt openen. Een variatie is observeren of je alles tegelijk kunt horen, vaak blijven we met onze aandacht bij één geluid, je kunt jezelf oefenen om je weer los te maken van dat geluid zodat je alles weer kunt horen.

2. Ademen

Wanneer je druk ervaart vlak voor een belangrijk gesprek of nadat je een vervelende situatie hebt meegemaakt kun je je concentreren op je ademhaling. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen en kunt je adem gewoonweg observeren. Je kunt bijvoorbeeld letten op de snelheid van je adem, de diepte en regelmaat of de plaats waar je lichaam beweegt door het ademproces. Kun je voelen dat je buik naar buiten beweegt of is het vooral de borst die omhoogkomt? Misschien merk je dat de adem rustiger wordt alleen al door er bewust mee bezig te zijn. Het is fijn als je vooral let op het proces en geen resultaat verwacht.

3. Eten

Hoe vaak eet je iets omdat het etenstijd is? Vaak stoppen we iets in onze mond zonder echt te proeven wat we eten. Hoe vaak sta je aan het eind van de dag stil bij wat je de hele dag hebt gegeten? Deze oefening gaat erom dat je de structuur van je maaltijd gaat bestuderen. Je kunt de tijd nemen om te kijken naar je eten, ruikt eraan, neemt rustig een hap en je kauwt tenminste 50 keer op één hap. Elke keer als ik dit doe, verrast het mij dat er een hele andere smaaksensatie is nadat ik zoveel heb gekauwd. Smaak verandert door het vermengen van de ingrediënten zelf, maar ook door het kauwproces waarbij enzymen al het verteringsproces in gang zetten.

Deze 3 oefeningen kun je dagelijks toepassen en ik ben benieuwd naar de veranderingen die je wellicht kunt waarnemen. Je zult merken dat iedere keer dat je een oefening doet het anders zal zijn. Daarom is het prettig om je verwachtingen los te laten en open te staan voor de ervaring zelf.

Hoe kom jij tot rust als het belangrijk is je aandacht erbij te houden? Deel je ervaring! Ook als je vragen hebt, ik zal mijn best doen ze te beantwoorden.

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.