Multitasken - Viteau Voel Je Goed

Multitasken zoals het tegenwoordig heet. Vrouwen denken dat ze het kunnen. Maar kunnen ze het ook echt? En is het wel zo handig om meerdere dingen tegelijk te doen? In de hedendaagse opzet van onze werkruimtes en kantoren worden we overspoeld met informatie en prikkels. Het lijkt erop dat we wel móeten multitasken. Het lastige is alleen dat uit alle onderzoeken naar multitasken juist blijkt dat we het niet kunnen. Hieronder lees je vijf leuke stellingen die naar voren zijn gekomen uit diverse onderzoeken over de wereld. En het maakt niet uit of je man of vrouw bent, multitasken kun je niet. Tenzij je een supertasker bent natuurlijk.

Multitasken is verslavend

Er zijn al vele onderzoeken naar gedaan en boeken over geschreven. Eén van deze boeken is CrazyBusy: Overstretched, Overbooked, and About to Snap! van de in ADHD-gedrag gespecialiseerde psychiater Edward Hallowell. Hij omschrijft multitasken als een ‘mythische activiteit waarbij mensen geloven dat ze twee of meer taken op hetzelfde moment kunnen uitvoeren’. In de huidige samenleving wordt het steeds normaler om meerdere dingen tegelijk te doen. Je zit met iemand te praten en tegelijkertijd scroll je door je Facebookberichten. Tijdens het eten check je nog even je mail en beantwoord je de laatste whatsapp berichten. Multitasken werkt verslavend, het zorgt namelijk voor een adrenalinekick als je veel dingen tegelijk doet. Ook is het een soort statussymbool geworden. Je wordt gezien als een duizendpoot, een manager die alles onder controle heeft. Maar is dat wel echt zo? Volgens Hallowell verminderen je prestaties en beperkt het je geheugencapaciteit. Ook zorgt het voor een verhoogt gevoel van onrust en angst.

Multitasken veroorzaakt fouten

Mulitasken in het verkeer, hoogleraren psychologie David Strayer en David Sanbonmatsu van de Amerikaanse Universiteit van Utah publiceerden vorig jaar hun studie over multitasken. Er werden 56.000 automobilisten bestudeerd. Al bellend benaderden zij een kruising. Ongeacht of de mobiele telefoon werd vastgehouden of handsfree was, maakte veruit de meerderheid van de telefonerende automobilisten fouten in het verkeer. Zodra je dus je aandacht moet verdelen over twee taken, dan kun je beide taken minder goed uitvoeren. Ook belangrijk om in de gaten te houden op je werk!

Vrouw multitasken - Viteau Voel Je Goed

Diegene die het niet kunnen doen het juist!

De mensen die het hardst roepen dat ze goed kunnen multitasken kunnen het juist niet. In hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat het soort mensen dat tegelijkertijd autorijdt en belt juíst het soort mensen zijn die dit beter niet zouden kunnen doen. David Sanbonmatsu: ‘Ons onderzoek wijst uit dat de mensen die het meest frequent multitasken, degenen zijn die hier bij uitstek het minst capabel en effectief in zijn.’

Supermensen bestaan!

In sommige onderzoeken komt iets naar voren wat de onderzoekers juist niet verwachten! Er bestaan mensen die echt kunnen multitasken, zogenaamde supertaskers. Tijdns het onderoek ontdektenStrayer en Sanbonmatsu dat er een paar (super)mensen diverse taken tegelijkertijd feilloos uit konden te voeren. Door een combinatie van aandacht, geheugen en het zeer goed bestand zijn tegen afleiding kunnen deze supermensen echt goed multitasken, aldus Strayer. Deze supertaskers, aldus Strayer, zijn in staat de bottlenecks te vermijden die de rest van ons ervan weerhoudt om meer dan een taak tegelijkertijd perfect uit te voeren. Strayer: ‘Hun brein doet iets dat wij niet kunnen.’ Ik moet je teleurstellen, dit is helaas maar een heel klein percentage. De kans dat je tot die groep behoort is niet heel erg groot.

Vrouwen zijn betere managers

In 2013 hebben Britse onderzoekers van onder andere de Universiteit van Glasgow onderzoek gedaan naar multitasken en het verschil tussen mannen en vrouwen hierin. Er werd een groep van 120 mannen en 120 vrouwen gebruikt voor het onderzoek. In de test kregen de deelnemers acht minuten de tijd om  diverse opdrachten tegelijkertijd te volbrengen. Dit waren opdrachten zoals het vinden van restaurants op een kaart, een paar simpele sommen maken, een telefoon beantwoorden en zoeken naar een verloren sleutel. De gestelde tijd was te kort om de opdrachten goed te kunnen doen. De deelnemers moesten daarom prioriteiten stellen, kalm blijven onder tijdsdruk en goed managen. ‘De vrouwen, zegt hoogleraar Keith Laws, een van de hoofdonderzoekers van de Universiteit van Hertfordshire, ‘presteerden vele malen beter dan de mannen. Zo zochten ze naar de sleutel door cirkels te maken richting het midden, wat een strategisch effectieve manier is om iets te vinden, terwijl de mannen zo maar in het wilde weg zochten. Over het algemeen namen de vrouwen bij aanvang van de test meer tijd om na te denken over hoe ze het zouden gaan doen, terwijl de mannen sneller en impulsiever van start gingen. Het toont aan dat vrouwen onder stress beter in staat zijn te stoppen en na te denken over de juiste aanpak dan mannen. Het betekent overigens niet dat mannen niet kunnen multitasken, maar wel dat vrouwen beter zijn in hun tijd goed te organiseren en het switchen tussen diverse taken.’

Het echte multitasken kun je dus beter laten, of je nu man of vrouw bent. Maar als het om organiseren of managen gaat, dan kun je het beter aan de vrouwen over laten.

Bron:
Management Team

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.