Kom tot rust in de mooiste gebieden van Nederland Viteau-Voel-je-goedHet Waddeneiland Schiermonnikoog kennen we allemaal. Maar wist je dat het gebied waar je doorheen rijdt om de boot naar Schiermonnikoog te halen ook de moeite waard is om eens even helemaal tot rust te komen? Het heet het Lauwersmeergebied en is betiteld tot Nationaal Park, een van de mooiste gebieden van Nederland. Zelf woon ik op vlakbij dit mooie gebied en kom ik er regelmatig voor een wandeling, een kopje thee of voor één van de vele activiteiten die georganiseerd worden in dit gebied.

Een van de mooiste gebieden van Nederland

Het Lauwersmeergebied beslaat delen van twee provincies, Groningen en Friesland, en is gesitueerd rondom het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is ontstaan uit de vroegere Lauwerszee, waar zout en zoet water bij elkaar kwamen. In 1969 werd de angst voor overstromingen zo groot dat er besloten is om een dam te bouwen. Op de voormalige zeebodem ontstond een geheel nieuw landschap waar met name vogels een waar paradijs vonden. Inmiddels is het gebied niet alleen maar een paradijs voor vogels, maar ook voor mensen die het gebied komen bezoeken. Het is een gebied waar je van alles vindt; rust en ruimte in de natuur, maar ook leuke dorpen met verrassende winkeltjes en eetgelegenheden waar je heerlijk kunt eten. Er zijn pittoreske bed & breakfasts, maar ook grotere familiecampings.

Kom tot rust in de mooiste gebieden van Nederland Viteau-Voel-je-goed
Wandelen met de boswachter

Ik vind wandelen door het Lauwersmeergebied met een boswachter van Staatsbosbeheer als gids één van de leukste activiteiten die je kunt doen in dit gebied. Door Staatsbosbeheer worden er met regelmaat wandelingen georganiseerd. De ene keer wordt er vooral gekeken naar de bomen en vertelt de boswachter alles wat hij daarover weet, de andere keer speur je naar roofvogels of andere dieren die in het gebied voorkomen. Er worden regelmatig wandelingen georganiseerd speciaal voor kinderen. Als je zelf de handen uit de mouwen wilt steken kun je op zaterdag 12 maart meedoen aan de Opschoondag, waarbij je helpt om het gebied schoon te houden. Veel vrijwilligers doen aan deze dag mee.


Kom tot rust in de mooiste gebieden van Nederland Viteau-Voel-je-goed
Yoga op zandplaat in de Waddenzee

Wil je echt eens helemaal tot rust komen op één van de mooiste stukjes natuur die Nederland rijk is? In de zomerperiode worden er vier bijzondere yogatochten georganiseerd. Met de reddingsboot ‘Gebroeders Luden’, die door een groep enthousiaste vrijwilligers bevaren wordt, word je naar de Engelsmanplaat – een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog – gevaren, waar je met het geluid van de zee, de wind en de vogels op de achtergrond in alle rust yoga-oefeningen uit kan voeren. In 2016 vinden de yogatochten plaats op 18 juni, 16 juli, 30 juli en 17 september.

Proef het beste van de Waddenzee en het Lauwersmeergebied

Als je lekker en gezond uit eten wilt dan ben je in het Lauwersmeergebied – en met name in het stadje Dokkum – op de goede plek. Zelf ben ik een groot liefhebber van restaurants die gerechten bereiden met streekproducten en daarvan zijn in het Lauwersmeergebied genoeg! Denk alleen maar eens aan al die restaurants die visgerechten op het menu hebben staan. Deze komen veelal uit de Waddenzee en hebben dus maar een hele korte weg afgelegd van de zee naar je bord en dat proef je!

Wist je dat je al in twee uur van Amsterdam naar het Lauwersmeergebied rijdt?

 

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.