stoppen-met-roken-stoptober-viteau-voel-je-goed

1 op de 5 Nederlanders steek dagelijks een sigaretje op. Natuurlijk ligt de keuze helemaal bij jezelf. Maar voor veel mensen die willen stoppen, is het lastig geen sigaretje meer op te steken. Daarom is het goed om te weten wat voor invloed roken heeft op je lichaam. Wat doet roken nu precies met je lichaam en wat voor invloed heeft dit op je gezondheid?

Wat doet roken met je lichaam?

De gezondheidsrisico’s van roken, worden grotendeels bepaald door de hoeveelheid sigaretten die je rookt. Van alle rokers overlijdt gemiddeld de helft aan de gevolgen van langdurig roken. Wat precies zo slecht is aan roken? Koolmonoxide heeft slecht invloed op je zuurstofmoleculen en kan zorgen voor een zuurstof tekort. Daarnaast beschadig je met roken je vaatwand en laten tabaksdeeltjes je bloed sneller stollen. De welbekende Nicotine, die overigens ook zorgt voor het verslavende effect, versnelt de hartslag en vernauwt je bloedvaten. Hierdoor hebben veel rokers ook een hogere bloeddruk. Mentaal voel je je bij het roken van een sigaret ontspannen. Dit is ook een effect dat Nicotine heeft op je lichaam. Echter is dit gevoel na ongeveer 20 minuten verdwenen en voel je je daarna juist meer gespannen en ben je vaak minder geconcentreerd.

Direct betere gezondheid na het stoppen met roken

Gelukkig worden de gezondheidsrisico’s steeds duidelijker. Het aantal rokende Nederlanders neemt daardoor gelukkig ook af. Maar ook al als je eenmaal overtuigd bent van de gezondheidsrisico’s, zie er dan nog maar vanaf te komen. Roken heeft direct effect op je lichaam. Hierdoor zal je zodra je stopt al snel positieve gezondheidsresultaten zien. Dus ook al stop je tijdelijk, dit zal je zeker gaan merken. Stop daarom met roken en bekijk eens goed wat het met je gezondheid doet.

Een maand stoppen met roken in ‘Stoptober’

Deze maand is het ‘stoptober’, een initiatief van onder andere de Hartstichting, het Longfonds en van het ministerie van Volksgezondheid. Met het initiatief Stoptober moet er meer aandacht komen voor de gevolgen van roken. Rokers worden daarnaast uitgedaagd om een maand lang te stoppen. Een goed initiatief dat uitgaat van eigen mentale kracht. Uiteraard zijn er ook veel middeltjes die je kunnen helpen met het stoppen met roken. Maar het blijkt toch vaak een mentale switch te zijn die uiteindelijk zorgt dat je voor eens en altijd verlost bent van die sigaret.

Dit merk je aan je lichaam als je stop met roken:

  • Je geur en smaakpupillen werken beter
  • Je bent minder snel buiten adem en je krijgt een betere conditie
  • Je hebt minder last van hoesten en een benauwd gevoel

invloed-roken-gezondheid-sigaret-stoptober-viteau-voel-je-goed