Maak kennis met de Vijf Tibetanen oefeningen - Viteau Voel je goed 2

Tibet heeft mij altijd tot de verbeelding gesproken. En daarin ben ik lang niet de enige. Kijk maar naar de hoeveelheid boeken, films en reizen die met een klik op de juiste knop voorhanden zijn. Het gebied staat synoniem voor persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Helaas heeft de magie en romantiek van Tibet het ook al jaren flink te verduren. Toch zijn die twee dingen – magie en romantiek in de brede zin van het woord – voor mij de sterkste pijlers van de enorme aantrekkingskracht die het gebied heeft.

Een jong en vitaal leven

Precies daarom raakte ik een jaar of wat terug meer dan gemiddeld geïnteresseerd in de Vijf Tibetanen. Dit zijn oefeningen waarvan wordt beweerd dat ze ons jong en vitaal houden. Voorwaarde is dat je ze eenentwintig keer per dag doet. Persoonlijk vind ik dat iets te opportunistisch gezien de dagelijkse drukte waar wij in onze werkelijkheid mee te maken hebben. En ik geloof eerlijk gezegd ook niet echt in de eeuwige jeugd. Waar ik wel in geloof is bewust leven. Vanuit dat perspectief passen deze oefeningen goed in het leven van alledag. Met een beetje doorzettingsvermogen kun je ze dagelijks minimaal één keer doen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Ik geef toe dat er een groot verschil zit tussen één of eenentwintig keer een oefening doen. Waar het naar mijn idee om gaat, is de aandacht waarmee je deze oefeningen doet. Hoe vaak je ze doet is dan niet relevant. Begin bij het begin en kijk dan of je het leuk en prettig vindt om ze vaker te doen. Dat geldt voor alles. Of het nu gaat om voeding, meditatie of sport. Het valt of staat met de aandacht die je ervoor hebt. Kwaliteit boven kwantiteit. Ook het doel – in dit geval jong en vitaal door het leven gaan – is ondergeschikt. Ik wil me vooral lekker voelen en fit. En dat ervaar vooral op dat moment, in het moment. In de toekomst ligt het volgende moment om me fit te voelen. Iets waar ik nu niet mee bezig hoef te zijn. Een rustgevende gedachte.

Maak kennis met de Vijf Tibetanen oefeningen - Viteau Voel je goed 1

De kracht zit in de eenvoud van de oefeningen

Om terug te komen op de Vijf Tibetanen; dit zijn vijf lichamelijke oefeningen die je waarschijnlijk wel kent. Oefeningen die je ook mee zou kunnen krijgen van de fysiotherapeut om bijvoorbeeld je rugklachten te verminderen. Oneerbiedig gezegd: rek- en strekoefeningen. Ik doe ze al heel wat jaren. Soms minder regelmatig, maar bijna elke dag. En steeds opnieuw wanneer ik ze heb gedaan, voel ik me energieker en dus vitaler. Jonger word ik er niet op. Dat hoeft ook niet. Zolang ik me maar lekker voel in mijn lichaam. Nieuwsgierig naar de oefeningen? Je vindt ze via deze link. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.