Maak kennis met je EGO en zijn belangrijke taak - Viteau Voel Je Goed

Iedereen kent en doet de bekende uitspraken: “Wat een egoïst!”, “Wat jammer dat hij zo’n groot ego heeft!”, “Mijn ego vindt het heerlijk om complimenten te ontvangen.”

Toch is het opvallend dat eigenlijk maar weinig mensen echt kennis hebben gemaakt met hun ego. Het is een populair woord dat zomaar te pas en te onpas geroepen wordt om naam te geven aan iets dat als minder prettig maar ook excuus voor bepaald gedrag gebruikt wordt. Wat is nu de werkelijke identiteit van het veelal besproken ego?

Denken dat je je ego kent… is enkel je ego die spreekt!

Al jaren ben ik bezig met allerlei vormen van persoonlijke ontwikkeling, vergaren van spirituele wijsheid en het inspireren van jezelf en andere om zo dicht mogelijk bij jezelf te komen. En geloof me er waren regelmatig momenten waarop ik dacht: “Ik snap het!” en voelde me dan een hele Piet. Deze zomer was zo’n periode! Wat was ik trots op mezelf. Ik had het allemaal onder controle. Ik trok de juiste situaties, mensen en business aan en met mijn verhuizing in het vooruitzicht kon me niets meer gebeuren. Ik begon met de teacher training aan de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam en dit voelde als de “next step”. Hoor je mezelf zeggen: “Ik had het allemaal onder controle”? Als er één ding werk is van het ego, dan is het wel het creëren van zogenaamde controle. Wanneer je er echt bij stil gaat staan, weet je eigenlijk diep van binnen zelf ook wel dat controle helemaal niet bestaat. We leven in een wereld waarin alles vergankelijk is. (Anisha genoemd in de Yoga)

De taak van het ego

Toch heeft het ego een fulltime taak om jou te laten geloven dat je dat wel controle kunt creëren.

Hoor je jezelf denken: “Als ik dit nu zo doe, dan reageert een ander op de voor mij gewenste manier”. “Wanneer ik deze lange “to do” lijst heb afgewerkt staat er niets meer in de weg van mijn geluk.”“Had ik maar meer geld, een vaste baan en minder vaste lasten. Dan zou ik geen stress hebben om mijn financiën.” Deze gedachten komen allemaal voort uit je ego.

Ons ego is de enige die ons weerhoudt van rust vinden en gelukkig zijn en daar heeft het een heel arsenaal aan trucjes voor. Het heeft overal een mening over, vindt overal iets van en sterker nog, probeert je wijs te maken dat wanneer je maar volgens zijn richtlijnen handelt alles uit eindelijk wel weer goed komt of…nog beter wordt zelfs!!!

Persoonlijke ontwikkeling en het inspireren van jezelf

Misschien klinkt het allemaal nog wat onwerkelijk en misschien zelfs vaag, maar geloof me dat er een zaadje van bewustzijn wordt gepland bij het lezen van deze blog. Sinds ik op deze manier naar mijn ego kan kijken kan ik zelfs lachen om de fantastische adviezen die het me probeert te geven. Want natuurlijk is het bespottelijk om te denken dat wanneer je precies doet wat je moet doen volgens het ego, we dan wel ineens controle kunnen krijgen. Gewoon omdat het een natuurwet is dat controle niet bestaat en je beter kunt leren vertrouwen.

Natuurlijk is het allemaal niet zo makkelijk te bevatten en toe te passen als dat het hier te lezen is. Toch wil ik je uitdagen om hier aan het begin van een nieuw jaar eens te gaan kijken of je je ego kunt gaan zien. Realiseer dat wanneer je hierbij denkt: “ Dit gaat me toch allemaal een beetje te ver”; je in het midden staat van de eerste bewuste kennismaking met je ego!

Aantal trucjes en kenmerken om sneller te herkennen of je ego aan het woord is

Je ego vergelijkt jezelf, jouw situatie, jouw eigenschappen, jouw bezittingen met die van andere mensen en heeft daar al dan niet een positieve uitslag over.

  • Je ego probeert je altijd van het verleden naar de toekomst te sturen en terug, maar is nooit in het NU
  • Je ego heeft aandacht, liefde, bevestiging nodig van externe partijen
  • Je ego zorgt voor voldoende ondersteuning bij een dipje, om zeker te weten dat je ook in je dipje blijft
  • Je ego wilt je helpen de beste, mooiste, liefde, en leukste zijn

Maak kennis met je EGO en zijn belangrijke taak - To Do - Viteau Voel Je Goed

Hoe sluit je vriendschap met je ego?

Wat zou je doen wanneer een vriend of vriendin je een advies wil geven vanuit de beste bedoelingen? Je luistert, je overweegt en je besluit of het wel of niet past in jouw situatie. Kijk eens hoe je ego daarop reageert, wat het je vertelt?Maak kennis, luister, overweeg en besluit dat het soms beter is om toch niet toe te passen wat zo ontzettend voor de hand liggend is.

Succes met het bewateren van het zaadje dat je net gepland hebt. Vriendschap met je ego! Want wees nu eerlijk, zelfs van je allerbeste en dierbaarste familieleden en vrienden hoef je niet alle adviezen op te volgen!

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.