minder-stress-bewegen

Wanneer was jij voor het laatst echt helemaal buiten adem? Puffen en steunen omdat je net een sprintje hebt getrokken? Volgens een vooraanstaande, Poolse psycholoog is dergelijke extreme fysieke inspanning de sleutel tot het ontladen van cortisol, ons stresshormoon. Hij vergeleek onze stressvolle situaties op kantoor met levensbedreigende situaties zoals wanneer een wild beest jou ineens ‘ontdekt’ in het bos. Dan begin je geen discussie met mijnheer de boze beer in een poging hem ervan te overtuigen jou niet als zijn volgende avondmaal te beschouwen. Nee, dan trek je een sprintje… omdat je leven er van af hangt.

bewegen-werk-stress-viteau

Ontlading nodig

Zodra je weer in veiligheid bent, gaan de hormonen cortisol en adrenaline zakken en voel je jezelf letterlijk ‘ontladen’. Zolang het lichaam dat teken van ‘ontlading’ niet heeft gekregen, blijft de cortisol, gedeeltelijk, hangen en blijf je dus gespannen. Zelfs wanneer je jezelf trakteert op een heerlijk ontspannend bubbelbad, ben je achteraf niet echt ontspannen.

Nu leven we in een maatschappij waarin technologische ontwikkelingen het ons steeds gemakkelijker maken. We doen veel met de auto, scooter of elektrische fiets en kunnen bijna alles in huis vanuit onze luie stoel bedienen. Zelfs boodschappen worden tot in onze keuken bezorgd. Ondertussen stijgt de stress en brengen we het grootste deel van de dag zittend door. Hoe voorkomen we dat onze gemakzucht en sedentaire levensstijl te hoge stresslevels veroorzaken?

beweging-belangrijk-tegen-stress

Minder stress door een sprintje

Kennelijk ligt de sleutel tot het ontladen van cortisol in hele korte maar krachtige fysieke activiteit, zoals rennen voor je leven. Nou is het natuurlijk niet de bedoeling dat je het op een lopen zet iedere keer dat je baas of collega stress veroorzaakt. Hoe zorg je dan voor minder stress op kantoor?

 • Ren minimaal één keer per dag de trap op (en neer) in plaats van te lopen of de lift te nemen. Lukt rennen niet, neem dan wel twee treden tegelijk.
 • Trek een sprintje om de bus, tram of metro net wél te halen.
 • Doe tien burpees: Zet je handen op de grond, spring naar achter in een plank, spring je voeten weer naar voor en spring omhoog. Eventueel met push-up.
 • Is er fitnessruimte op kantoor? Ga dan vier minuten roeien op je maximale tempo. Geen roeier? Gebruik een ander cardio apparaat waarvan je in korte tijd helemaal buiten adem raakt.
 • Ga je naar de sportschool na een stressvolle dag op kantoor? Start je workout met 10 burpees of 3 minuten cardio op je maximale kunnen. Bij voorkeur roeien of hardlopen. Als dat niet kan, neem de crosstrainer of step.

bewegen-tegen-stress-viteau

Actieve vakantie

Voor wie die explosiviteit van een sprintje te veel is, maar wel actief wil zijn, kan heel goed dagelijks en op vakantie actief zijn. Daar kom je een stuk relaxter van thuis. Op het strand gaan liggen of naast het zwembad ‘bakken’ is echt niet zo gezond en ontspannen voor je lichaam als je denkt. Ga tijdens je vakantie dus juist lekker bewegen. Onlangs nam ik mijn zoon, dochter en onze fietsen voor het eerst mee in de trein naar Maastricht. Daar vandaan zijn we in totaal 215 km tot Dordrecht terug gefietst. Daar zijn ze zowel fysiek, mentaal als sociaal een stuk sterker van geworden. Binnen Nederland heeft de ANWB trouwens geweldige fietsroutes via knooppunten in kaart gebracht. Leuk om een keer te doen met de afdeling!

Ga je niet op fietsvakantie en wil je tijdens je vakantie toch meer dan voldoende lichaamsbeweging krijgen?

 • Doe buitenspelletjes zoals tikkertje met de kinderen.
 • Doe mee met het beachvolleybal of badminton spel op het strand.
 • Doe mee met de (aqua) aerobics of ga salsadansen in het all-inclusive resort waar je verblijft.

Opties genoeg voor intensieve inspanning thuis, op kantoor, in de sportschool en op vakantie. Jij kunt deze zomer helemaal ontspannen en straks verfrist terug naar je werk.

Voel je relaxed en vitaal met water Èn fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.