Ontspannen op werk na je vakantie - Viteau voel je goed

We kijken vaak lang naar de vakantie uit, maar voor we het doorhebben zit het er ook al weer op. Het is tijd om weer aan het werk te gaan. Over met dat ontspannen gevoel en het niets-moet-alles-mag gevoel. We moeten weer flink aan de bak en het is over met de rust.

Maar is dat eigenlijk wel zo? Betekent einde vakantie ook einde ontspannend gevoel? Of kunnen we ook zorgen dat we dit gevoel nog langer vast kunnen houden? Met de tips uit dit artikel kan jij op een ontspannen manier beginnen aan je nieuwe werkjaar en hoef je niet langer van vakantie naar vakantie en van weekend naar weekend te leven. Met deze tips blijf je het hele jaar door meer ontspannen.

Voor de vakantie

Eigenlijk begint het ontspannen weer starten aan je nieuwe werkjaar al voor je vakantie. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk losse eindjes wegwerkt voor je met vakantie gaat en ruim je werkplek netjes op. Door het instellen van een afwezigheidsmelding op je mail, of liever nog de mensen die je mailen zoveel mogelijk door te sturen naar collega’s, voorkom je dat je op de eerste dag na je vakantie overvallen wordt met boze mails omdat je niet reageert. Door de laatste dagen voor je vakantie rustig af te bouwen en te plannen voor het afronden van lopende zaken, begin je je vakantie veel ontspannener. Je kunt de vakantie dan optimaal gebruiken om op te laden.

Tijdens de vakantie

Ook tijdens de vakantie kan je alvast een aantal dingen doen om het nieuwe werkjaar weer goed en ontspannen te beginnen. Hoe lastig ook, probeer het werk echt zoveel mogelijk los te laten. Hoe beter je opgeladen bent, hoe langer je hiervan het effect kunt merken.

Neem een notitieboekje mee

Door de rust komen er soms opeens hele goede ideeën in je op en krijg je misschien verrassende inzichten. Neem daarom een notitieblokje mee en schrijf deze ideeën op. Blijf er niet over nadenken, maar laat het na het opschrijven los. Na de vakantie bekijk je de ideeën nog een keer en dan kan je er eventueel iets mee doen (of niet).

Ontspannen op werk na je vakantie - Viteau voel je goed

Aan het eind van de vakantie

En dan komt het moment dat het einde van je vakantie nadert. Als jij er heel erg tegenop ziet om weer aan het werk te gaan, bedenk je dan waardoor dit komt. Heb jij het eigenlijk nog wel naar je zin op het werk? Zijn er wellicht dingen die je kunt veranderen om weer met meer plezier naar het werk te gaan? Je denkt misschien dat je hier weinig invloed op hebt, maar soms kunnen kleine aanpassingen al hele grote effecten hebben.

Je slaapritme weer herstellen

Hoewel het goed is om tijdens de vakantie de tijd wat los te laten, zal je tijdens je eerste werkweek na de vakantie wel weer structuur nodig hebben. Ben je gewend om in de vakantie iedere dag lang uit te slapen en laat op bed te gaan, dan is het slim om de laatste dagen toch weer geleidelijk je normale slaapritme op te pakken. Je voorkomt op die manier dat je meteen de eerste week erg vermoeid raakt door te weinig slaap en je lichaam kan rustig weer aan het ritme wennen.

Niet meteen vanuit je vakantieadres weer aan het werk gaan

Sommige mensen willen optimaal gebruik maken van hun vakantie en komen de dag voor hun eerste werkdag weer thuis. Je hebt op die manier geen tijd om even weer in het normale ritme terug te komen en rustig de tassen uit te pakken, was weg te werken en het huis weer aan kant te maken. Alle extra energie die je hebt opgebouwd tijdens je vakantie, ben je ineens kwijt, doordat je niet alleen weer aan het werk moet, maar ook nog druk bent met het opruimen van de vakantiespulletjes. Probeer na terugkomst van je vakantieadres minimaal nog 1 of 2 dagen vrij te plannen van je werk.

Ontspannen op werk na je vakantie - Viteau voel je goed

Na je vakantie

En dan zit het er echt op, je eerste werkdag is weer aangebroken. Hoewel je zoveel mogelijk werk weggewerkt hebt voor je vakantie, liggen er toch allemaal dingen op je te wachten. Je mailbox staat vol en er staan alweer allerlei afspraken gepland.

Moet je al dit extra werk naast je dagelijkse werk doen, dan is de kans groot dat je halverwege de dag al weer helemaal leeg bent. Daarom is het heel belangrijk om de eerste dag niet te veel werk te plannen, maar echt vrij te houden om alles weer rustig op te pakken en je mails te beantwoorden. Laat de eerste dag je afwezigheidsmelding ook nog even aanstaan, dit geeft je wat extra tijd om de binnengekomen mails door te werken.

Werk je mailbox stap voor stap door

Voorkom dat je meteen in de stress schiet bij het zien van je volle mailbox en hou de volgende stappen aan om dit gestructureerd aan te pakken:

Stap 1: Oriënteer en sorteer -> Welke mails kunnen meteen weg – Welke mails moet ik even beantwoorden, maar vereisen niet meteen actie – Welke mails vereisen directe actie.

Stap 2: Maak een planning en prioriteer -> Met welke mails/acties begin ik?

Stap 3: Werk de mails stap voor stap weg

Begin je eerste week rustig

Door je week niet op maandag te beginnen, maar bijvoorbeeld op dinsdag, kan je beginnen met een kortere week. Probeer verder de eerste week niet te veel extra dingen buiten je werk om te plannen. In het werkritme komen vraagt al genoeg extra energie.

Stel jezelf ook niet te hoge eisen. Het is echt niet erg als je je focus nog even terug moet krijgen. Hoe meer druk je jezelf hiervoor oplegt, hoe minder dit zal lukken.

Ontspannen op werk na je vakantie - Viteau voel je goed

Gebruik je vakantie als voorbeeld

In de vakantie voelde je je mogelijk veel meer ontspannen dan tijdens je werkweken. Bedenk jezelf eens waardoor je je zo ontspannen ging voelen. Gunde je jezelf meer tijd voor je hobby’s of om even niks te moeten? Nam je meer tijd om bewust te genieten? Of waren het de leuke dagjes uit?

Hoewel de vakantie voorbij is, zijn er vast wel dingen die je ook tijdens je werkweek aan kan houden. Waarom zou je bijvoorbeeld alleen tijdens je vakantie ’s avonds lekker buiten mogen genieten van een wijntje, of een paar uur wegduiken in een goed boek? Plan ook tijdens je werkweken eens een dagje of een paar uur om lekker te ontspannen. Hierdoor hoef je niet langer van vakantie tot vakantie, of van weekend tot weekend te leven, maar voel jij je het hele jaar door veel ontspannener!

Voel je relaxed en vitaal met water Èn fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.