Viteau voel je goed. Puppycursus goed voor je mind en vitaliteit

Wist je dat je geest één van je krachtigste en meest gehoorzame onderdanen is? Net als een jonge hond staat je geest te popelen iedere stok of bal voor je te apporteren. Als je hem z’n gang laat gaan, groeit die jonge hond in je hoofd uit tot een onhandelbare loebas. Wil je de geest in je voordeel gebruiken, dan moet je investeren in een puppycursus voor de mind. In deze blog leg ik uit hoe bewustwording en omdenken daarbij helpen.

Blauwe bal of rode stok?

Het maakt niet uit welke stok of bal je werpt. Je geest maakt namelijk geen onderscheid tussen negatieve en positieve gedachten. Hij gaat sowieso voor jou op zoek naar het antwoord op de vragen die jij jezelf stelt. Stel jij jezelf de vraag: ‘Wat als ik niet slaag?” Dan gaat jouw creatieve geest alle opties voor je ‘apporteren’ als antwoord op je vraag. Dat kan variëren van ‘dan ben ik een loser’, tot ‘dan vinden ze mij niet leuk’. Veelal aannames die niet realistisch zijn. De eerste stap om jezelf uit zo’n negatieve, neerwaartse spiraal te halen, is jezelf bewust te worden van de vragen jij jezelf stelt. En dus de opdrachten die jij je geest geeft.

Viteau voel je goed. Puppycursus goed voor je mind en vitaliteit

Stoute hond of brave puppy?

De volgende stap in de puppycursus voor je mind is je geest niet te straffen voor het ‘apporteren’ van de verkeerde stok of bal. Jij vroeg er immers zelf om. Wanneer je die puppy in je hoofd daarvoor straft, begrijpt hij het niet, wordt onzeker en lusteloos. In zijn belevenis doet de puppy namelijk niets verkeerd. Maar wij straffen onszelf wel wanneer we naar ons idee slechte, negatieve gedachten hebben of emoties voelen. Alsof die er niet zouden mogen zijn. Maar niet alles in het echte leven is positief en geweldig zoals de meeste berichten op social media doen geloven. Daarmee leggen wij onszelf onbewust een bepaalde norm op. Stap twee van de puppycursus is dus je gedachten leren observeren zonder oordeel. Bestempel je gedachten en emoties niet als goed of slecht. Ze zijn er gewoon. Het zijn gewoon gedachten. Wees lief voor je geest. Hij doet gewoon zijn werk.

Stel jezelf de juiste vraag

De laatste stap in de puppycursus voor je mind is je vragen om te buigen. Stel jezelf geen vragen waar je het antwoord je niet verder helpt. In het begin is dat onwennig en ongemakkelijk maar je zult merken dat je er steeds beter in wordt. Begin daarom met eenvoudige dingen zoals: ‘Waar geniet ik van vandaag?’ of ‘Stel dat me dit wel lukt?’ of ‘Waar kijk ik vandaag naar uit?’ Heb je erg negatieve gedachten, begin dan met de meest eenvoudige dingen zoals dat de zon schijnt of dat je gezond bent of een dak boven je hoofd hebt. Bedenk ook dat er heel wat mensen slechter af zijn dan jij. Wanneer je jouw geluk in perspectief ziet, kun je veel meer relativeren en dus omdenken.

Viteau voel je goed. Puppycursus goed voor je mind en vitaliteit

Puppycursus voor de mind

Nu kun je in drie stappen je geest voor je laten werken in plaats van je gedachten een loopje met je laten nemen. Dat kun je natuurlijk ook op diverse situaties op kantoor toepassen. Raak je gefrustreerd of geïrriteerd door collega’s? Beschouw je reactie dan ook als de puppygeest. Ben je boos, verdrietig, teleurgesteld of bang? Stop het niet weg en bestempel het niet als ‘slechte’ gedachten of emoties. Maak het bespreekbaar. Je zou nog verbaasd staan hoe je samen met je collega’s kunt ‘omdenken’.

  • Stap 1: Bewustwording
  • Stap 2: Zonder oordeel
  • Stap 3: Omdenken

Wil je de controle over je geest naar een nog hoger niveau tillen? Ga dan aan de slag met meditatie. Dat is echt mindpowertraining. En het is eenvoudiger dan je denkt. Begin bijvoorbeeld met Anapana meditatie zoals ik uitleg in mijn eerdere blog meditatie als mindpowertraining. Succes! Op naar een heldere, kalme en tevreden geest.

Voel je relaxed en vitaal met water Èn fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.