De reinigende rust van regelmaat Viteau voel je goed 2

Tot een jaar of wat geleden waren de 3 R-en van rust, reinheid en regelmaat uit de gratie geraakt. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar gelukkig duiken deze drie regels weer steeds vaker op. Of het nu gaat om de opvoeding of wanneer je al lang en breed volwassen bent. Ze zijn wat mij betreft een welkome houvast. Voor mij was het daarom vanzelfsprekend dat ik ze zou gebruiken in de opvoeding van mijn dochter. En inderdaad: daar is ze niet altijd even blij mee. Zou wat zijn. Een kind dat zich braaf overal bij neerlegt. Die van mij in ieder geval niet.

De R zit in de dag

Ik heb geen idee of ik zelf ook zo bewust met die heilige drie-eenheid ben opgevoed. In ieder geval heb ik het niet zo ervaren. Maar denk ik terug aan mijn kinderjaren, dan was er – ondanks de extreem onregelmatige diensten van mijn vader – toch sprake van regelmaat. Mijn moeder zorgde daar wel voor. Ook de rust bewaakte zij. Mijn broer en ik lagen altijd op tijd op bed. Of we direct gingen slapen, dat laat ik maar even in het midden. Ik denk dat het in ieder geval goed is dat we een duidelijke bedtijd hadden. Of je nu moe bent of niet. Het schept regelmaat en indirect rust. Dat geldt voor mij tot op de dag van vandaag.

Reinheid maakt gelukkig

Avondmens als ik ben, weet ik inmiddels ook dat ik dat niet moet overdrijven. Daarom is mijn avondritueel mij veel waard. Zowel mentaal als fysiek bereid ik me na de klok van elf uur langzaam voor op het naar bed gaan. Uiteindelijk lig ik er voor twaalven in. Boek erbij en binnen een half uur vallen mijn ogen dicht. En zo heb ik de hele dag door mijn (on)bewuste routines. Zo ervaar ik rust en regelmaat. Blijft reinheid over. Geen zorgen. Als huishoudelijk natuurtalent gaat dat bij mij in één moeite door. Voor mij is een opgeruimd en schoon huis een voorwaarde voor rust. Een opgeruimde en inspirerende werkplek overigens ook. 

Jong geleerd is oud gedaan?

Waarom ik ineens aan de triple R denk? Grappig genoeg komt het door een alledaags telefoongesprek met mijn vader. Hij is gek op alles wat met sport te maken heeft. Na het EK voetbal gaat hij moeiteloos door met de Tour de France. Dat betekent elke middag de televisie aan voor het live verslag. “Maar eerst ben ik ‘s ochtends tot twaalf uur met mijn radioprogramma bezig. Dan een spelletje klaverjassen op de pc. Daarna is het tijd voor het middageten. Als dat een beetje is gezakt, dan wandel ik mijn vaste rondje door het dorp.” Tja, dat is mijn vader ten voeten uit. Je kunt je klok op hem gelijk zetten. Hij ademt gezonde rust, regelmaat en reinheid. Daar hebben zijn onregelmatige diensten nooit vat op gehad.

Houd jij ook van rust en regelmaat, of kan het je niet onrustig genoeg zijn?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.