Jutten op Schiermonnikoog

Even helemaal weg van je werk en weg van thuis. Eens in de zoveel tijd moet je er gewoon een weekendje op uit om eens even lekker te ontspannen. Geen deadlines, geen voetbaltenues van de kinderen die uitgewassen moeten worden en geen strakke planning. Heerlijk! Als je op zoek bent naar een bestemming waar je je batterij eens écht kunt opladen, dan moet je op één van de Waddeneilanden zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar Schiermonnikoog. En dat heeft meerdere redenen.

Het ontspannen vakantiegevoel start al op Lauwersoog

Het enige tijdstip waar je echt rekening mee moet houden wanneer je naar Schiermonnikoog gaat is de vertrektijd van de boot naar het eiland. Mis je deze boot, dan moet je drie uur wachten en dat is zonde van je tijd. Vanaf Lauwersoog vaar je in ongeveer 45 minuten naar Schier. Wanneer je in Lauwersoog op de boot wacht begint het vakantiegevoel al. Hier adem je de zilte zeelucht in, zie je de vissersschepen de haven binnen varen en kun je nog even een visje eten bij één van de vele restaurants. Eenmaal op de boot kun je fijn op adem komen en je alvast verdiepen in de activiteiten die je op Schiermonnikoog wilt gaan doen, of die je juist niet wilt gaan doen.

Bewegen in de natuur

Als je op Schiermonnikoog bent dan blijf je natuurlijk niet het hele weekend in je huisje zitten. Zelf vind ik het fijn om de wandelschoenen aan te trekken en lekker over het strand te wandelen, maar er zijn nog veel meer manieren om het eiland te verkennen. Op de fiets zie je veel van het eiland. Ook is het mogelijk om er een duofiets te huren. Of wat dacht je van een workshop jutten? Onder begeleiding van een gids ga je het strand op en doe je ongetwijfeld de mooiste vondsten. Ken je het eiland al goed en hoef je niet zo nodig op verkenning? Ga dan lekker vliegeren, of doe aan yoga midden in de duinen.

Uitzicht Schiermonnikoog

Wat maakt Schiermonnikoog nou zo bijzonder?

Alle Waddeneilanden hebben zo hun charmes, maar Schiermonnikoog is bij mij favoriet vanwege de rust, de ruimte én het feit dat het een autoluw eiland is. Bezoekers moeten hun auto laten staan op Lauwersoog (tenzij er medische redenen zijn om de auto mee te nemen, maar dan is er wel een ontheffing nodig) en de eilanders zelf maken ook zoveel mogelijk gebruik van de fiets of het openbaar vervoer. Daarnaast is Schiermonnikoog een Nationaal Park, wat betekent dat de natuur erg bijzonder is en er alles aan wordt gedaan om de flora en fauna van het eiland te behouden. Dat betekent overigens niet dat toerisme geschuwd wordt. Toeristen zijn er van harte welkom, het is alleen geen party-eiland waar hordes jongeren op af komen.

Batterij opladen

Voor mij is het al weer even geleden dat ik het eiland een bezoekje heb gebracht. De laatste keer was in het begin van de winterperiode, toen het er koud en guur was. De eerstvolgende keer is hopelijk op een zonnige dag, zodat mijn batterij eens even helemaal opgeladen wordt en ik er bij thuiskomst weer ontspannen tegenaan kan.

Welk Waddeneiland is bij jou favoriet?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.