Viteau voel je goed spelen tegen werkstress

Recentelijk was het weer de jaarlijkse week van de werkstress. Een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit 2014. Dit was en is nodig omdat stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1 is. ‘Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes.’

De cijfers geven nog steeds een angstaanjagend beeld:

 • 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten
 • 16% van alle verzuimde werkdagen had werkstress als reden
 • 38% van de werknemers ervaart hoge taakeisen
 • Werknemers verzuimen per jaar 7 miljoen dagen vanwege werkstress
 • Verzuim wegens werkstress kostte werkgevers 2 miljard
 • 45% van de werknemers ervaart een lage autonomie

Uiteraard hebben individuele medewerkers zelf de verantwoordelijkheid om met alle tips en adviezen ter voorkoming van werkstress aan de slag te gaan. Maar ook de werkgever heeft er belang bij om hier actie op te ondernemen. In mijn vorige blog besprak ik de oorzaken van een burn-out en wat vitale organisaties doen om een burn-out te voorkomen. Mede naar aanleiding van alle aandacht is het aantal werkgevers dat een beleid heeft om werkstress aan te pakken gestegen van 69% in 2014 naar 77% in 2016. Maar beleid is meestal iets abstracts op papier of in een computer en daarmee heel geduldig. Wat kun je in de dagelijkse praktijk doen om werkstress tegen te gaan?

Viteau voel je goed spelen tegen werkstress

Spelen wapent tegen stress

Uit onderzoek blijkt dat de mate aan autonomie die iemand ervaart veel invloed heeft op de kwaliteit van leven en werken. Dit houdt in, de mate waarin je de vrijheid ervaart om je eigen keuzes te kunnen maken. Hiermee is autonomie de beste voorspeller voor een burn-out. Dit komt omdat stress juist om verlies van controle gaat. Een goede manier om de autonomie te stimuleren is om te gaan spelen! Goede leraren weten dit en zetten spelen ook actief in bij de ontwikkeling van kinderen. De kinderen beslissen zelf wat ze spelen, met wie, hoe ze problemen oplossen, hoe spannend ze het maken en hoe ver ze daarin gaan. Met spelen wordt de eigen effectiviteit ontwikkeld en leren ze het volgen van de regels die bij het spel horen. Spelen geeft plezier wat positieve emoties oplevert en maakt weerbaarder. Het gaat dan om de intrinsieke motivatie voor het spel en niet om het halen van een goed rapportcijfer.

Het is daarom jammer dat kinderen steeds minder (buiten) spelen. En helaas lijken we dit als volwassenen helemaal kwijt te zijn geraakt. Hoe ouder we worden hoe meer verplichtingen we aan gaan of een doel moet hebben. Om te ontspannen ploffen we neer voor de TV. Dit heeft echter niet hetzelfde effect als spelen omdat TV-kijken passief is en geen actieve bezigheid. En met name het actieve gedeelte is van groot belang om weer te herstellen na een periode van stress. Deze activiteit zonder doel maar met plezier en betrokkenheid lijkt cruciaal te zijn voor het ‘resetten’ van je brein. Als gevolg hiervan voel je je ontspannen en kun je daarna weer een ‘stootje’ hebben en word je zelfs creatiever. Ook volgens Stuart Brown, arts, psychiater en klinisch onderzoeker is een groot voorstander van spelen door volwassenen. Hij stelt: ‘Niets stimuleert de hersenen meer dan spelen.’

Viteau voel je goed spelen tegen werkstress

Wat kun je als werkgever doen?

Herken je de volgende situatie? Bij het naderen van een deadline worden alle taken die niet direct noodzakelijk zijn even on hold gezet. Alle focus ligt dan op het afhandelen van de taak binnen de deadline. Een grote valkuil is om vervolgens weer volledig te richten op de volgende taak of de taken die zijn blijven liggen. Eerder heb ik geschreven over hoe je stress niet moet verminderen maar managen. Als onderdeel hiervan gaat het vooral om hoe je beter kunt herstellen na afronding van de stressvolle taak. Spelen helpt hierbij en maakt je vitaler!

Binnen Viteau wordt al volop gebruik gemaakt van spelen op het werk. Inmiddels kan er gespeeld worden met of op:

 • Trampolines
 • Schommels
 • Wipwap
 • Air hockey
 • Tafelvoetbal

De speelelementen fungeren binnen Viteau als afleiding voor de medewerkers die een langere periode geconcentreerd bezig zijn geweest. Dit kan een specifieke taak zijn of een intensieve vergadering. Of iemand iets als stressvol heeft ervaren of niet is per persoon verschillend. Daarom is het spelen zeker niet verplicht of geregisseerd. Maar wie de behoefte heeft kan even gaan schommelen of springen. Of samen met een collega een potje air hockey spelen. Men merkt dan dat doordat zij hun gedachte even ergens anders op richten zij zich voldoende kunnen herstellen. Vervolgens kunnen ze zich weer beter concentreren. Met name de medewerkers die de hele dag door ‘op scherp’ moeten staan vanwege bijvoorbeeld klantcontact hebben hier veel baat bij. Maar ook andere afdelingen zoals marketing gaat soms los op een boksbal.

Introduceer een dagelijks speelkwartier

Mocht er op jouw kantoor geen ruimte zijn voor speeltoestellen, dan kun je ook altijd tikkertje spelen, touwtje springen of met een paar hoepels gaan hinkelen. Wees creatief en verzin met elkaar een leuk spel, net als toen je nog kind was. Kortom, als onderdeel tegen de steeds meer toenemende werkstress: faciliteer en stimuleer je medewerkers om meer te gaan spelen! Wil je meer weten over de ervaringen binnen Viteau, neem dan contact op.

Voel je relaxed en vitaal met water Èn fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.