Viteau voel je goed blog stap terug om vooruit te komen

Was ik net lekker aan het typen, loopt mijn kat over het toetsenbord. Na hem de eerste tien keer weg te vegen, koos ik een andere aanpak. Ik pakte hem beet en knuffelde hem zo intensief dat hij er na twee minuten genoeg van kreeg en verdween. Kon ik weer rustig verder. Soms is één stap achteruit de beste manier vooruit. Steven Covey omschreef het als de zaag scherp houden; één van de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Lees in deze blog verder hoe het nemen van een stap achteruit de beste manier vooruit is.

Viteau voel je goed blog stap terug om vooruit te komen

De zaag scherp houden

Het duurt veel langer een boom om te hakken met een botte zaag dan met een scherpe zaag. Hoewel je in eerste instantie tijd verliest door de zaag te slijpen, levert het je uiteindelijk meer tijdswinst op ten opzichte van doorgaan met de botte zaag. Let dus goed op welke stappen achteruit je eigenlijk vooruit helpt. Vaak boek je met kleine investeringen sneller resultaat.

Opruimen en kinderen

Investeer in het creëren van orde. Geef alles in je huis en op je werk een vaste plek. Behalve dat je minder tijd kwijt bent met zoeken, geeft een opgeruimde omgeving meer rust en ruimte. Met en voor kinderen is dit het aller moeilijkst. Zoals bij veel dingen gaat het opruimen van de knutselspullen veel sneller als jij het doet. Maar op de lange termijn zijn zowel jij als je kinderen beter af wanneer je tijd investeert hen te leren opruimen. Dus ook daar is een stap achteruit de beste manier vooruit.

Viteau voel je goed blog stap terug om vooruit te komen

Katapult

Het mooiste voorbeeld van een achterwaartse beweging om een voorwaartse te bewerkstelligen vind ik de katapult. Zo ontstaan de meest geniale ingevingen en oplossingen in een open en onbevangen gedachteloze mind die nergens over hoeft na te denken. Neem als stap achteruit daarom liever een fysieke break van intensieve mentale inspanning. Zo katapulteer je productiviteit. Zo doe je dat:

 • Sporten tijdens je lunchpauze
 • Wandeling in de buitenlucht
 • Maak gebruik van speeltoestellen zoals schommels, glijbanen, een schommelstoel of een wip in plaats van tijdens je pauze naar je telefoon te grijpen.

Investeer in no-brainers

Vraag jij je wel eens af waarom grote namen als Steve Jobs, Obama en Mark Zuckerberg altijd dezelfde outfit dragen? Onderzoek wees uit dat onze mind een dagelijks beperkt ‘beslissingstegoed’ heeft. Daarom loont het zich te investeren in het maken van een aantal ‘no-brainers’. Bedenk een routine of standaard voor minder belangrijke zaken zodat je beslissingstegoed besteedt aan belangrijkere beslissingen. Bijvoorbeeld:

 • Standaard outfits
 • Het tijdstip dat je wekker gaat
 • Een ochtendroutine zoals plassen, kat voeren, water drinken, bed opmaken,
 • Een avondroutine zoals plassen, handen wassen, tanden poetsen en naar bed.
 • Kantoorroutine bij aankomst en vertrek

Ik ben erg benieuwd welke stap achteruit voor jou de beste manier vooruit is. Sta je daar ook bewust bij stil? Help anderen en deel jouw ervaring in de reacties hieronder. Ontdek ook de andere zes eigenschappen van effectief leiderschap in het boek van Steven Covey: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

Voel je relaxed en vitaal met water Èn fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.