Vakantie in eigen buurt - Viteau voel je goed 1

De maand mei is heerlijk begonnen en we maken ons klaar voor de zomer. Voor degene met kinderen zit de meivakantie er bijna op en beginnen de laatste weekjes school voor de zomervakantie.

Misschien waren de 2 weken vakantie in mei al een opgave om te bedenken wat je allemaal kunt doen met je kinderen. Niet iedereen heeft altijd geld voor uitjes of misschien zit er zelfs een vakantie helemaal niet in dit jaar. Gelukkig kun je ook veel in de buurt doen met je kinderen. In deze blog wil ik het met jullie hebben over hoe wij kinderen op een leuke en gezonde manier kunnen activeren deze zomer in hun eigen buurt.

Natuurlijk genieten!

Bij iedereen in de buurt is er wel een bos of park. In de zomer en het voorjaar is daar voor peuters en kleuters genoeg te beleven. Lekker buiten ravotten is gezond en ook nog eens heel leerzaam. Om het spannend te maken kun je een kaart maken met plaatjes van dieren of planten die je in die omgeving kunt vinden. Zo leren ze de dieren en planten van naam en te herkennen. Ook diertjes en plantjes die kunnen prikken of giftig zijn kun je hiermee al goed onder de aandacht brengen. Door dit op een leuke zelfgemaakte kaart neer te zetten of te plakken maak je een uitstapje in de natuur ook educatief. Maak er een speurtocht van en wanneer alle dieren en planten op de kaart gevonden zijn kun je de kinderen belonen met een picknick of in de zomer een lekker ijsje.  De ijsjes zelf maken met vers fruit en water is natuurlijk ook een leuke activiteit voor de iets oudere kinderen, en nog gezond ook!

Vakantie in eigen buurt - Viteau voel je goed 2

Sport in de buurt

Zoek de leuke sport/speelpleintjes op in de buurt en ga er zelf met je kind spelen. Zoek op internet of van uit eigen ervaring naar wat leuke spelletjes op die je kinderen kunt leren en neem ze mee. Kinderen hebben heel vaak een zetje in de rug nodig om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan. Investeer dus een aantal keer in actief meedoen om ze de spelletjes goed aan te leren en betrek de buren erbij. Je zult zien dat wanneer het aanslaat, de kinderen hetzelfde spel wel een hele zomer met elkaar kunnen blijven spelen in de buurt en zelf het spel aanpassen naar hun regels en fantasieën. Ideaal als je ook zelf even een boek wil lezen of na het eten nog even lekker met je partner van de laatste zonnestraaltjes wilt genieten. Spelletjes die het vaak goed doen zijn flessenvoetbal, knikkeren, busje trap, trefbal en touwspringen.

Dat deden wij vroeger ook!

Het klinkt misschien ouderwets, maar kinderen vinden dezelfde spelletjes die wij deden echt nog net zo leuk als vroeger. Met mijn werk organiseren wij dit soort activiteiten veel in aandachtswijken en merken dat kinderen daar zonder doel om te spelen op straat komen. Dit wordt vaak niet mee gegeven of gestimuleerd vanuit huis. Als ze maar naar buiten gaan is het al goed, omdat papa en mama het al druk genoeg hebben. Doordat internet, televisie en social media al veel aandacht van onze kinderen trekken zijn ze vaak nog onbekend met spelletjes en speelvormen. Ze gaan hangen/vervelen en zijn afhankelijk van hun fantasie die grotendeels is beïnvloed door internet en tv. Er wordt vaak gezegd dat kinderen veel achter de computer zitten, niet voldoende bewegen en daardoor ongezonder en vervelend worden. Dat klopt, maar hoe komt dat? Als ouder kun je creatief investeren in je kind waardoor ze in de buurt leuker en gezonder kunnen spelen. Als je simpelweg je kind een paar keer op weg helpt en af toe meespeelt zul je merken dat ze vanzelf meer naar buiten willen en gezonder worden. En geef toe, het is toch ook leuk om op een warme avond in de vakantie zelf de buren nog even te verslaan met een potje flessenvoetbal en ze te trakteren op een koude douche?

Welke spelletjes van vroeger ga jij je kind leren?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.