vliegen met kids; gewoon doen- Viteau voel je goed 5

De allereerste keer dat ik vloog, was ik 17 jaar oud. Samen met mijn beste vriendin reisde ik naar Sicilië. We waren bloednerveus en hebben het onze medepassagiers niet makkelijk gemaakt met ons gegiebel. Mijn vriendin vond het ook nog eens helemaal prima om hysterisch te gaan huilen bij het opstijgen, terwijl ze piepte: “En nu vind ik het niet meer leuk!!” De stewardess was reuzelief en pepte ons op met extra kopjes koffie. De blikken van de reisgenoten gingen van meelevend naar minachtend via het hele scala er tussenin.

Het is maar vier uur

Deze ervaring heeft mij altijd mild gestemd ten opzichte van ouders met kleine kinderen in het vliegtuig. Ik was immers met mijn 17 jaar ook niet de ideale reisgenoot. Wie zit er nou te wachten op een giechelende tiener naast, voor of achter zich in het vliegtuig? Dus als er een keer een baby huilde, of een kleuter mij zijn levensverhaal kwam vertellen, maakte ik mij niet druk. De vlucht duurt maar zoveel uur en daarna zie ik die mensen niet meer.

Hoe overleef je de vlucht?

Sinds we kinderen hebben, zijn we elk jaar met het vliegtuig op vakantie gegaan. Tijdens deze reizen hebben we het nodige geleerd over vliegen met (kleine) kinderen. Dit zijn mijn vuistregels:

 1. Relax!
  Dit weet je al; jouw stemming slaat over op je kinderen. Dus als jij als een stresskip in het vliegtuig zit, heb je grote kans dat je kinderen dat oppikken en eens even flink gaan klieren. Daarom: haal diep adem, stel je in op een paar uur ‘misschien is het niet zo gezellig’, en trek je vooral niets aan van de boos kijkende buurman. Gewoon vriendelijk lachen en je kind luidkeels vertellen dat het niet oké is om tegen de stoel te schoppen. Meer kun je toch niet doen.
 2. Neem schone kleding mee.
  Het is een ongeschreven regel dat kinderen van alles over zich heen gooien als het totaal niet uitkomt. Dan is het wel zo fijn, voor iedereen, als je extra kleding in de handbagage stopt. Dus ook voor jezelf. Je bent de eerste niet bij wie de niet nader te benoemen vlekken precies in je kruis verschijnen. Noem het een gave; ze mikken erop. Echt waar.

vliegen met kids; gewoon doen- Viteau voel je goed 4

 1. Babycot houdt de handen vrij.
  Als je kind nog klein is (jonger dan 12 maanden), kun je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen een babycot reserveren. Dat is een soort reiswiegje aan de muur voor je stoel. Handig: je hebt je handen vrij, en meer beenruimte. Er hangen vaak twee babycots naast elkaar. Dat is driedubbele winst want je kind heeft een kameraadje, ze wisselen speelgoed uit, en je zit naast mensen die precies weten hoe je je voelt. Die saamhorigheid helpt je erdoorheen! Neem ruim op tijd contact op met de maatschappij om je babycot te reserveren, zowel voor de heen- als de terugreis.
 1. Alles is geoorloofd.
  Oké, hier moet jij je goed bij voelen maar op reis is dat ons devies: in oorlog, liefde en het vliegtuig is alles geoorloofd. Wil je kind een koekje? Hier is je koekje. Nog een snoepje? Alsjeblieft. Opvoedkundig (en schijf-van-vijf-technisch) totaal onverantwoord, maar man, je kinderen hebben de tijd van hun leven en ze laten het wel uit hun hoofd om te zeuren. Meestal heb ik nog een stel opgerolde pannenkoeken in mijn tas zitten waarmee ik de rest van de reis het gespuis rustig houd. Bij de koffercheck hoef je alleen maar uit te leggen dat die rolletjes aluminiumfolie voedsel bevatten en geen explosieven. Gezellig!

En onthoud: die vlucht is zo voorbij. Tenzij je naar Australië vliegt, maar zolang je het binnen Europa houdt zijn het maar een paar uurtjes die je door moet komen. En als ik het kan, kun jij het ook. Heb jij voor mij nog tips of trucs die ik kan toepassen voor een soepele vlucht? Laat het me weten in de reacties, en bon voyage!

 

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.