Voel-je-goed-door-tevredenheid-viteau-voel-je-goed

Overal waar ‘te’ voor staat…

Overal waar ‘te’ voor staat is slecht, behalve tevreden. Iedereen kent de spreuk wel. Maar hoe tevreden zijn wij calvinistische, nuchtere Nederlanders nou echt? In een tijd waarin we heel veel van ons zelf en van anderen verwachten, moet alles steeds beter en nog sneller. Zijn we in ons streven naar vooruitgang wellicht vergeten ons goed te voelen door tevredenheid.
We willen steeds meer hebben en bereiken maar willen er steeds minder voor doen en laten. We leggen de lat steeds hoger. Dat leidt tot meer stress zowel privé als op het werk. Hoe gaan we met die onrust om en kunnen we er iets aan veranderen?
Zouden we van meer rust en ontspanning kunnen genieten als we onze ambitie temperen? Of moeten we toch net even dat extra stapje zetten om onze toch al onbereikbare doelen alsnog te bereiken? Zelfs voor tevredenheid zijn we nu op zoek naar een ‘quick fix’. Hoe ironisch is dat? Is het nog mogelijk je goed te voelen door tevredenheid?

Voel-je-goed-door-tevredenheid-viteau-voel-je-goed-2

Feel good hormonen

Wist je dat het gelukshormoon serotonine vrij komt wanneer we iets bereiken waar we trots op zijn of een innerlijke rust ervaren? Zoals bijvoorbeeld het behalen van een diploma. Of als je zoon of dochter zijn of haar eerste stapjes zet. Het gevoel iets bereikt te hebben is geweldig. Dat hormoongestuurde gevoel van trots en tevredenheid is zoals alles in het leven wel tijdelijk. Het gaat over. Dus willen we al snel meer. Daar ligt ons probleem. Het verlangen naar meer serotonine. Als we ons gevoel van eigenwaarde ophangen aan onze bezittingen en de dingen die we bereiken, creëren we een serotonine afhankelijkheid of verslaving.
Soms compenseren we ons gebrek aan serotonine met dopamine, het verslavende broertje van Serotonine. Dopamine komt bijvoorbeeld vrij bij de consumptie van alcoholische drank, roken, drugs, voedsel en bij gokken. Het geeft een tijdelijke feel good rush alleen komt de stimulant niet van binnen uit maar van buiten af. Je begrijpt wel waarom die dingen zo verslavend zijn. Vanwege de voor de hand liggende, negatieve bijwerkingen van al die stimuli, zoeken wij ons goede gevoel elders.

Voel-je-goed-door-tevredenheid-viteau-voel-je-goed-3

Voel je goed door tevredenheid

Praktisch gezien zijn er twee manieren om meer tevredenheid te creëren. De eerste is wel die extra moeite doen, harder werken of concessies doen. Zoals niet op vakantie gaan zodat je wel die grotere auto kunt kopen. Of dubbele shifts draaien zodat je sneller die grotere televisie kunt betalen. Nu even op een houtje bijten zodat je later kunt genieten… Of niet.
De andere optie is namelijk veel eenvoudiger. Minder verlangen. Intens tevreden leren zijn met de situatie zoals die nu is. Dat maakt het leven echt een stuk makkelijker. Leg die lat iets minder hoog, zeg eens ‘nee’ zodat je geen valse hoop of verwachtingen schept. Sta eens stil bij wat je allemaal hebt. Wees dankbaar voor en tevreden met alles dat je in staat stelt het leven te leiden zoals je nu doet. Geniet meer van het leven. Leg jezelf minder verplichtingen op en voel je goed door tevredenheid.
Als je nagaat wat je nou echt nodig hebt om intens gelukkig te zijn, is dat helemaal niet veel. Een dak boven je hoofd, wat zon, voldoende eten en af en toe een knuffel of gesprek die bevestigen dat je er als mens toe doet. Alle rest is toch puur versiersel. Voedsel voor het onverzadigbare ego. Heb je die grotere auto of dat huis nou echt nodig? Of die jurk of televisie? Als we iets minder verlangen, ervaren we een stuk meer innerlijke rust. Weet dat het ego onverzadigbaar is. De ziel is onuitputtelijk.

Vergroot je innerlijke rust en tevredenheid

Voel je goed door tevredenheid. Ervaar hoe het is om minder te willen en meer te genieten. Tevredenheid brengt rust in je leven. Wil je meer leren over innerlijke rust en je eigen tevredenheid vergroten? Breng dan een bezoek aan de tweede Inner Peace Conference in oktober in Amsterdam. Wellicht ontmoet ik je daar want ik ben er zelf ook. Meer info en kaarten vind je op de website: https://innerpeaceconference.org/
Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste tips voor mindspace, sporten en voeding? Schrijf je in en mis geen enkel van onze voel-je-goed blogs.

Voel je relaxed en vitaal met water én fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.