muziek-voor-op-je-werk-afspeellijst-viteau-voel-je-goed-2

Is muziek stimulerend of juist afleidend? Het eerste wat je doet als je de auto start is even de muziek opzetten. Erg herkenbaar toch? In ieder geval wel voor mij. Of het nu is om die bekende stemmen van radiomakers te horen, of om mijn favoriete nummer op te zetten en mee te blèren. Het is gewoon erg lekker om ergens naar te luisteren.

Hierdoor is het effect van muziek bij iedereen verschillend

Hoe lekker het ook is om naar muziek te luisteren. De meningen zijn toch erg verdeeld wanneer het gaat over muziek op de werkvloer. De één vind het namelijk erg storend en kan zich maar moeilijk concentreren, terwijl de ander juist een enorme verbetering van zijn concentratie merkt bij muziek op de achtergrond.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat muziek luisteren toch echt afleidend werkt. Het zorgt ervoor dat je hersenen in feite aan het multitasken zijn. Aan de ene kant probeer je geconcentreerd je werk te doen, maar aan de andere kant hoor je de muziek. Hierdoor gaan je hersenen zich onbewust op de muziek focussen.

Muziek zorgt voor ontspanning en een positiviteit

Maar muziek kan ook zorgen voor een positieve verandering van je stemming. Door het afstemmen van afspeellijsten kan je in de juiste stemming komen voor het specifieke werk dat je moet doen. Mocht dit namelijk niet teveel concentratie vergen, dan kan het juist stimulerend werken als je muziek luistert.

Wat is de ideale muziek voor op je werk?

Nu is er natuurlijk een groot verschil tussen een achtergronddeuntje en muziek waar je niet omheen kan. Verder is er nog onderscheid of er daadwerkelijk muziek draait, of dat de radio aanstaat waar ze regelmatig bij praten. Persoonlijk vind ik het erg prettig om tijdens het werk ergens naar te luisteren. Achtergrondgeluid zorgt er bij mij voor dat ik niet op kijk bij elk geritsel dat ik om me heen hoor. Bij voorkeur luister ik naar nummers zonder tekst. Zoals ik al aangaf gaan je hersenen onbewust toch luisteren naar de tekst in muziek. Om deze reden is trance muziek voor mij het ideale genre om naar te luisteren tijdens werk.

muziek-voor-op-je-werk-viteau-voel-je-goed-2

Wel of geen muziek tijdens het werk?

Welke optie nu uiteindelijk beter is, zal ik in het midden laten. Beide opties zijn mogelijk. Het gaat grotendeels om je persoonlijke voorkeur. Daarnaast moet je soms accepteren wat de collega’s om je heen willen. Om deze reden zou het een oplossingen kunnen zijn om elke half uur, of elke uur één nummer te draaien. Op deze manier is er stilte voor degene die zich willen concentreren en kan je na een half uur even ontspannen met een leuk nummer. Daarnaast kan je natuurlijk headphones op doen en kan je helemaal zelf beslissen waar je naar luistert zonder dat je iemand anders hiermee stoort.

De ideale muziek afspeellijst voor op je werkplek

Welke nummers luister jij het liefst op je werk?

Bij Viteau hebben we een aantal favoriete muzieknummers waar wij blij van worden:

Smoke on the WATER – Deep Purple

WATER under the bridge – Adele

Dance in the WATER – Avicii

Bridge over troubled WATER – Elvis Presley

Feeling good – Michael Buble

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.