Zaterdag is de mooiste dag van de week Viteau voel je goed

Het is vrijdag, ik sluit mijn computer af en ga lekker naar huis. Tijdens een gezellig dinertje met vrienden die avond, kreeg ik de vraag of ik de volgende ochtend mee ging kijken naar een voetbalwedstrijd van zijn zoontje. Zelf ben ik altijd fanatiek voetballer geweest in de jeugd dus dat leek mij wel leuk. Kan ik ook alvast wennen aan het vroeg verzamelen op zaterdag, mocht mijn zoontje van 2 over een aantal jaar beslissen om op een sport te gaan.

Alle ballen verzamelen op zaterdag

Om 8.30 uur die zaterdag ochtend verzamelen we bij de lokale FC . Er schijnt een zwak zonnetje door de mist en de bermen en bomen zijn bedekt met een mooie laag dauw. Helaas gaat het romantische totaalplaatje van een grasveld met dauw niet op, want we spelen op kunstgras. Het is een heerlijke ochtend en prachtig om de eerste kinderen te zien rennen en spelen met elkaar tijdens de warming-up. Ze zijn een jaartje of 8 en kennen elkaar van school of van de training. Ze willen maar 1 ding, en dat is lekker sporten en spelen met elkaar op hun vrije zaterdag ochtend. Onwijs gezond voor de kinderen natuurlijk, en de frisse ochtend lucht is voor de ouders ook niet verkeerd. Zelfs voor ouders die ook wat actiever willen zijn die ochtend zijn er mogelijkheden. Een wedstrijdje fluiten, helpen bij de warming up of training geven, alles kan. Vanuit mijn werk weet ik en zie ik dat bij welke sport dan ook ouderparticipatie ontzettend belangrijk is. Kinderen helpen, coachen, rijden, shirtjes wassen noem maar op. Vrijwilligers zijn hard nodig op een sportvereniging. En daarnaast, wat is nou leuker dan met het hele gezin lekker actief zijn op zaterdag bij de lokale sportvereniging?
Zaterdag is de mooiste dag van de week 3-3

Plezier uit het spel halen

De warming up is voorbij en de trainingspakjes worden verwisseld voor het wedstrijdtenue. Een jongen van ongeveer 15 jaar komt het veld opgelopen met een fluit en de wedstrijdbal. Blijkbaar heeft hij zijn vrije zaterdagochtend opgeofferd om een wedstrijdje te fluiten. Zo doet hij wat voor de club waar hij al jaren met zoveel plezier naar toe gaat. De kinderen rennen in een kluitje achter de bal aan en hebben het heerlijk naar hun zin. Ik zie ineens een onschuldige botsing tussen 2 enthousiast jonge voetballertjes die over het veld rennen met de verbeelding dat ze Messi en Ronaldo zijn. Even wrijven over dat knietje, troosten en weer verder spelen dacht ik. Maar hoe anders dacht de trainer/begeleider van 1 van de jongetjes daarover. De onschuldige beleving die kinderen hebben is bij deze man ver te zoeken. Voor hem is het net Feyenoord tegen Ajax  of de wereldcup finale tussen Duitsland en Nederland. De jonge welwillende scheidsrechter, kinderen, ouders en de reclameboarding krijgen het flink te verduren. Maar helaas staan de grootste verliezertjes op het veld. Het plezier is omgeslagen in onbegrip en de kinderen beginnen het gedrag van hun trainer over te nemen. Ook de jonge scheidsrechter staat met knikkende knieën in het veld en durft niks meer te doen. Weg plezier, weg leuke zaterdagochtend. Wat overblijft zijn teleurgestelde kinderen en een trainer die vergeet om zijn pupillen op te vangen na het verlies. Na zoveel onrecht en zo’n slechte scheids moet hij toch echt eerst even een sigaret roken om stoom af te blazen.

Wie is het kind?

Sporten is goed voor kinderen, ik vind het zelfs een essentieel deel van de opvoeding. Ouders die het kind helpen en steunen zijn ook belangrijk. Maar helaas hoor en zie je dit soort verhalen te vaak. Kinderen leren omgaan met winst/verlies, respect en samen spelen is het belangrijkste. De jeugd moet in de sport begeleid worden door ouders/vrijwilligers en niet geleid. Laat de kinderen spelen, ontdekken en stuur bij waar nodig is.

Lekker sporten en actief zijn met hele gezin kan heel goed zijn voor het gezin en helpen bij de opvoeding. Maar stel jezelf als volwassenen wel altijd de vraag: Wat kan ik doen om deze zaterdag de mooiste dag van de week te maken?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.