Zie je je collega's vaker dan je familie en vrienden - werk - Viteau Voel Je Goed
Dat werken een belangrijk onderdeel is van je leven, dat is logisch. Per week breng je bijna net zoveel uren door op je werk als in je bed. Het is daarom zeker belangrijk dat je je werk en je collega’s leuk vindt. Ongemerkt kun je toch meer uren op je werk zijn dan waar je eigenlijk voor bent aangenomen. Soms wordt dat van je verwacht door je manager of collega’s. Soms gebeurt het ongemerkt omdat je nog even iets af wil maken. Het is zeker belangrijk om je inzet te tonen en te gaan voor goede kwaliteit in je werk, alleen is je leven naast je werk ook belangrijk.

Werk je om te leven of leef je om te werken?

Door de nieuwe technologieën kun je bijvoorbeeld overal je mail bekijken. Heel fijn, maar ook gevaarlijk. ’s Avonds zie je een mail binnenkomen van een klant of collega, voor je het weet heb je de mail gelezen en geantwoord. En dat in je privétijd. Gebeurt het vaker dan gaan je klanten of collega’s het op een gegeven moment ook van je verwachten. Erg belangrijk dus om je eigen grenzen te bewaken en te zorgen dat je in je eigen tijd ook echt niet ongemerkt aan het werk bent.

Merk je dat het tijd is om de balans tussen werk en privé iets aan te passen? Dan heb ik een paar handige tips voor je op een rij gezet, die je daarbij kunnen helpen.

Werk met flexibele werktijden

Uit ervaring weet ik dat het verleidelijk is om aan het eind van de dag nog wat langer te blijven zitten om iets af te maken. Het is dan lekker rustig op kantoor, de meeste collega’s zijn al naar huis. En voor dat je het weet ben jij iedere dag degene die het pand afsluit. Herkenbaar? Bescherm jezelf door bijvoorbeeld vroeg te beginnen, het is dan nog lekker rustig op kantoor en je kunt al aardig wat werk verzetten voordat de meeste collega’s binnen druppelen. Zet voordat je begint met werken een alarm in je telefoon op de tijd dat je hebt gepland om naar huis te gaan. En sluit ook echt af als dit alarm is gegaan. Zo kun je niet ongemerkt extra uren werken en van je privétijd af laten snoepen.

Je kunt bijvoorbeeld ook één of meer dagen vanuit huis werken. Thuis heb je minder afleiding door collega’s die je iets komen vragen, geen meetings of gesprekken bij het koffieapparaat. Je kunt je tijd effectief gebruiken om veel werk te verzetten. Er zijn inmiddels zoveel technische mogelijkheden dat je thuis toegang kunt hebben tot je werkmail, -bestanden en –systemen. Stel dat je twee van de vijf dagen thuis kunt werken, dan heb je een mooie balans en bescherm je jezelf voor extra overwerken.

Te weinig tijd voor vrienden en familie?

Lig je in bed, dan schiet je ineens te binnen dat je had afgesproken je beste vriendin te bellen. Door de drukte schuif je het kraambezoek bij één van je vriendinnen steeds voor je uit. Je opa bellen of bezoeken komt er ook al weken niet van. En dat terwijl je er wel aan denkt om die ene klant op je werk te bellen, omdat je weet dat zij op vakantie gaat. Vreemd eigenlijk. Als je er op die manier naar kijkt lijkt het dat je werk belangrijker is dan je familie en vrienden? Een goed moment om de balans iets bij te stellen. Ben je bijvoorbeeld altijd maandagavond thuis? Dan is dat een goed moment om iedere week even contact te hebben met één van je vrienden of familieleden. Het kan een simpel telefoontje of whatsappje zijn. Of een bezoek aan je opa in het bejaardenhuis. Als je hier iedere week bewust tijd voor maakt, geeft het jezelf ook veel voldoening en weten je vrienden dat je ze niet bent vergeten. Lekker even bijkletsen via de telefoon met een kop thee op de bank is heerlijk om te ontspannen, echt tijd voor jezelf.

Zie je je collega's vaker dan je familie en vrienden - werk - feesten op het strand - Viteau Voel Je Goed

Welke dingen doe jij om een goede balans tussen werk en privé te houden? Ik ben benieuwd naar jullie tips en ideeën!

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.