ziekteverzuim_gezond_persneel_werknemers_viteau_voel_je_goed

Gezonde en vitale werknemers

Investeren in gezondheid is niet alleen een mooi gebaar als werkgever, maar ook financieel voordelig. Een zieke werknemer kost gemiddeld namelijk bijna 2 keer zoveel als zijn normale loonkosten. Jaarlijks betalen werkgevers in Nederland samen rond de 10 miljard euro aan ziekteverzuimkosten. Hou daarom je werknemers gezond. Zowel lichamelijk als geestelijk. Met gezonde medewerkers heb je minder zorgen en kosten aan verzuim, ongevallen en arbeidsongeschiktheid. Een gezonde en fijne werkomgeving wil je toch elke dag…

Ziekteverzuim verlagen op het werk

Het is nu 10 jaar geleden dat het verboden werd om te roken op je openbare werkplek. Een ontwikkeling die de gezondheid van veel werknemers erg heeft verbeterd. Maar een werkplek met vitale en gezonde medewerkers heb je daarmee niet zomaar. Het gaat niet alleen om het afleren van gewoontes die slecht zijn voor je gezondheid. De kracht van vitale werknemers zit in het aanleren en stimuleren van een gezondere levensstijl. Hiermee zorg je voor vitaliteit binnen een organisatie en voorkom je ziekte en verzuim. Deze nieuwe ontwikkeling neemt steeds meer vorm aan binnen grote en middelgrote bedrijven in Nederland.

ziekteverzuim_thuiswerken_freelance_viteau_voel_je_goed

Tips om ziekteverzuim tegen te gaan

Stimuleer je collega’s of medewerkers daarom om gezonder te gaan leven.

De eerste stap is het creëren van een gezonde en veilige werkplek. Van de juiste beschermende kleding op je werk, tot het afstellen van bureaus en stoelen. Of motiveer je medewerkers, op een creatieve manier, om bijvoorbeeld met de fiets naar het werk te komen. Ook goede voeding is belangrijk, zo is een goede gezonde lunch essentieel voor een productieve werkdag. Zorg ervoor dat je naast goede voeding ook voldoende water drinkt. Drink daarom 2 liter water verdeeld over de dag. Door waterkoelers te plaatsen stimuleer je je medewerkers water te drinken. Wat overigens ook resulteert in verminderde consumptie van ongezonde frisdranken.

Stress op het werk

Naast lichamelijke gezondheid hebben veel werkende mensen in Nederland last van stress. Jaarlijks zijn dit 300.000 werknemers om precies te zijn. Ook stress kan resulteren in langdurig zieke werknemers. Stress voorkom je het best door afleiding te bieden. Bijvoorbeeld met een activiteit of een spel voor in de pauzes. Daarnaast stimuleert dit een prettigere werksfeer, die goed te bevorderen is door teamactiviteiten.

Ontwikkelingen ziekteverzuim Nederland

Tegenwoordig bepalen veel werknemers wanneer en waar ze willen werken. En dit stimuleert de werkproductiviteit en de gezondheid van de werknemer. Deze ontwikkeling toont zich in de flinke toename van het aantal Flexwerkers en freelancers op de Nederlandse arbeidsmarkt. Als werkgever is het belangrijkste goed te luisteren naar je werknemers. Wees daarom flexibel en creatief met de wensen van je medewerkers.  Want vitale bedrijven bestaan tenslotte uit vitale werknemers!

 Bekijk hier vier tips voor een gezondere levensstijl.