Viteau-voel-je-goed---Voorkomt-het-jojo-effect-[1]

Op 1 januari zijn zo’n 4 miljoen Nederlanders gestart met het creëren van een gezonder leven. Vandaag, 16 dagen later is ongeveer 96% hiervan alweer afgehaakt. Grote kans dat ook jij alweer terug bent gevallen in je oude patroon. Hoe kan het toch dat de meeste mensen het niet voor elkaar krijgen? En, nóg belangrijker, hoe zorg je ervoor dat jij uiteindelijk wel succes behaalt?

Blogger Myrte gaf eind december 8 waardevolle tips om jouw voornemens wel te laten slagen. Als je dit hebt opgepakt, top! Heb je hier nog niet naar gekeken, doe dit dan alsnog. Het is namelijk een perfect handvat om jouw doel in kaart te brengen.

We willen helemaal niet veranderen

De mens zit ingewikkeld in elkaar, want wij zijn zo geprogrammeerd dat we onbewust niet willen veranderen. We zijn gefocust op herhaling van het verleden; oude patronen in stand houden en alles hetzelfde houden. Dit heeft te maken met het feit dat we constant op ‘overleven’ staan, we moeten onszelf veilig houden, er mag ons niets overkomen. We zijn continue bezig met het inschatten van gevaar en anticiperen hierop.

Dat is uiteraard een goed iets, want het houdt ons in leven. Maar het feit dat wij denken vanuit “als ik vandaag doe wat ik gister deed, dan weet ik één ding zeker…ik blijf leven, want gister heb ik overleefd.”, zorgt ervoor dat wij vasthouden aan oude patronen en gewoontes.

Ons brein ziet elke verandering als een bedreiging voor ons lichaam, waardoor het bestempeld wordt als gevaar. Vervolgens creëert het allerlei redenen, excuses en verhalen waarom je dit beter kunt uitstellen, of gewoon helemaal niet moet doen.

Viteau-voel-je-goed---Voorkomt-het-jojo-effect-[1]

Toch succes behalen

“Als we weten dat we onszelf onbewust tegenhouden om te veranderen, hoe lukt het dan tóch om succes te hebben?”

Het is eigenlijk vrij simpel. Je weet waarschijnlijk precies wat je moet doen om te krijgen wat je wilt. Dus doe dit consequent en je krijgt het. Alleen, in de realiteit is niet altijd makkelijk. Jouw gedachtes, emoties, stemmingen en verhalen zorgen ervoor dat je afhaakt, vooruitschuift, of überhaupt niet eens start.

Focus daarom niet zozeer op WAT je moet doen om je doelen te behalen, maar focus vooral op WIE je hiervoor moet zijn. Met andere woorden, je kunt heel goed WETEN dat je meer fruit moet eten en 2 liter water per dag moet drinken, maar dat doet niks voor je. Je moet namelijk iemand ZIJN die fruit eet en 2 liter water drinkt per dag.

Negeer dat orkest in je hoofd

Creëer een houding die past bij het resultaat dat je voor ogen hebt en baseer je acties hierop. Wil je 10 kilo afvallen, bepaal dan WIE het voor elkaar krijgt om dit te doen. Vertel jezelf wat je moet doen en wie je hiervoor moet zijn en herhaal dit, dag in, dag uit.

Wie je dénkt te zijn bepaalt uiteindelijk wat je krijgt in het leven. Want, wie je bent bepaald welke acties je wel/niet doet. Vertel jezelf dus dat jij die fitte en gezonde sportieveling bent en gedraag je ernaar.

Negeer dat orkest in je hoofd dat komt met allerlei verhalen zoals “het lukt je toch niet”, of “zie je wel, stop maar”, of “je mag jezelf nu wel even belonen met iets lekkers”. Ben je bewust van het feit dat die stem er is, maar doe er niets mee. Het is niet echt, het zijn slechts gedachtes!

Pak de bal weer op

En, laat je de bal een keer vallen, geen probleem. Dat overkomt zelfs de meest gedisciplineerde personen op aarde weleens. Alleen, wat het verschil maakt tussen succesvolle mensen die hun doelen wél behalen en diegene die het niet lukt, is dat zij de bal direct weer oppakken en doorgaan.

Voel je relaxed en vitaal met water én fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.