Viteau voel je goed - Drink genoeg water in de winter

“Drink je wel genoeg water?” Is een vraag die je in de zomer overal hoort. We weten namelijk allemaal dat we in de zomer voldoende moeten drinken omdat we veel vocht verliezen door de hitte. Maar in de winter wordt dit vaak vergeten. En toch is het drinken van water in de winter minstens net zo belangrijk!

In de winter kleden we ons dikker en doordat de centrale verwarming een droge lucht afgeeft, verlies je meer vocht dan je denkt. Koude lucht houdt namelijk weinig vocht vast, als hij droog is. Dit houdt in dat je bij inspanning in de kou makkelijker vocht verliest; zweet verdampt dan sneller. Lagere temperaturen zorgen er daarnaast voor dat je lichaam minder dorst signalen afgeeft. Het risico op dehydratie in de winter is daarom groter dan je in eerste instantie zou verwachten.

Wat uitdroging kan doen met je:

  • De nieren produceren minder urine: je gaat veel minder naar de wc om te plassen
  • Je urine kan donkerder gaan kleuren
  • Je gaat minder zweten dan gebruikelijk
  • Je huid begint uit te drogen en verliest zijn elasticiteit: trek aan je huid en de huid blijft overeind staan
  • Je kan verward reageren doordat je hersenen te weinig vocht krijgen
  • Je natrium balans in je lichaam raakt uit balans
  • Je bloeddruk daalt waardoor de kans op flauwvallen sterk toeneemt
  • Je kans op blessures tijdens het sporten nemen flink toe, je coördinatie wordt namelijk een stuk minder

Viteau voel je goed - Drink genoeg water in de winter

Hydrateer je lichaam als de verwarming aanstaat

Als je niet genoeg water drinkt gedurende de dag, zal je huid uitdrogen. In de winter staat de verwarming vaak aan op kantoor en dit zorgt voor een droge lucht. Deze lucht is, in tegenstelling tot warme lucht waar veel water in zit, erg droog. Dat je statisch bent als je de deurklink aanraakt? Dat heeft te maken met deze droge lucht. Als je het kantoor verwarmt via de verwarming, komt hier geen buitenlucht (met vocht) bij. Het gevolg hiervan is dat je gedurende je werkdag droge lucht inademt. Door het inademen van deze droge lucht kunnen je longen minder zuurstof opnemen. Het gevolg hiervan is dat er minder zuurstof beschikbaar is in jouw lichaam.

Daarnaast verdampt de droge lucht ook snel, waardoor een droge keel, droge huid en hoofdpijn kunnen ontstaan. In de meeste gevallen is het drinken van voldoende water op je werk de ideale oplossing tegen deze symptomen. Zorg er dus voor dat je gedurende de dag 2 liter water binnenkrijgt, ook als je niet altijd dorst hebt. Bedenk bijvoorbeeld een ezelsbruggetje. Neem elke keer als je naar de printer loopt of de telefoon gaat een glas water. Zo vergeet je niet te drinken. Mocht je toch last van hoofdpijn krijgen? Neem dan eerst een paar glazen water voor je een pijnstiller neemt. Vaak kan je het hier al mee oplossen.

NIEUWS: Viteau Winter Waterdeal

Een makkelijke manier om je lichaam voldoende te hydrateren, is het plaatsen van een waterkoeler vlakbij je werkplek. Op deze manier kan je met een druk op de knop, snel en eenvoudig water pakken. En heb je een keer geen zin in een koud glas water? Kijk dan eens naar een waterkoeler met ook een heetwater functie. Zo kan je ook in de winter voor de afwisseling een lekker kopje thee nemen.

Omdat we bij Viteau willen dat iedereen voldoende water drinkt, hebben wij de Winter Waterdeal geïntroduceerd. Met deze deal ontvang je de hele winter gratis water. Dat is pas ideaal! Kies voor een bronwaterkoeler en je betaalt de eerste drie maanden niet voor water-, service- of onderhoudskosten.

BEKIJK DE ACTIE >