ips voor meer energie en vitaliteit - Viteau voel je goed [1]

Hoe voel jij je na een dag werken? Plof je dan uitgeput op de bank neer, of bruis je nog van energie? Voor veel mensen zal het eerste het geval zijn. Vaak slurpt ons werk behoorlijk wat energie en gebruiken we het weekend om weer wat op te laden. Hoe fijn zou het zijn als we ook na een intensieve werkdag nog energie over zouden hebben?

Werken kost energie, dat is algemeen bekend. Of je nu zwaar fysiek werk moet verrichten, of een kantoorbaan hebt, dat maakt niet uit. Over het algemeen zijn het, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, juist vaak de mensen met een kantoorbaan die meer last hebben van te weinig energie. Dit heeft ermee te maken dat weinig lichaamsbeweging zorgt voor minder vitaliteit.

Misschien vraag je je af, wat is vitaliteit nu precies? Vitaliteit betekent “levenskracht”, oftewel, hoe fit en veerkrachtig ben jij en hoe positief sta jij in het leven.

Met de volgende 5 tips kan jij jouw energie en vitaliteit verhogen.

Tip 1: Zorg voor voldoende energiegevers en mijd energievreters

Vitaliteit kan je zien als een soort basisenergie. Verbruik je teveel negatieve energie, dan zal je steeds minder vitaal worden. Van veel positieve energie, ga je je juist steeds vitaler voelen.

Dingen die jouw energiepijl laten dalen worden ook wel energievreters genoemd. Je kan bij energievreters denken aan lichamelijke arbeid, maar ook aan bijvoorbeeld een slechte werksfeer of een te hoge werkdruk. Sommige energievreters kunnen ook heel persoonlijk zijn. Zo kan het zijn dat jij bijvoorbeeld slecht tegen onzekerheid, onoverzichtelijkheid of weinig structuur kan. Energievreters zuigen je leeg en daarom is het belangrijk om ze zoveel mogelijk te mijden.

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende energiegevers te hebben (dingen die bij jou energie opleveren). Je kan denken aan leuke gesprekken met collega’s of werk dat voldoening geeft. Maar ook waardering kan bijvoorbeeld veel energie geven.

Meer energie op je werk door positief denken

Tip 2: Leer positief denken

Jouw gedachtes bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt. Denk jij snel negatief en ben jij een echte rampdenker? Leer dan relativeren en omdenken.

Is het allemaal echt wel zo dramatisch? Hoe groot is de kans dat jouw scenario uitkomt? Kan het ook juist heel positief uitpakken? Door jezelf bewust te worden van negatieve gedachtes en deze om te buigen naar positieve gedachtes, sta je positiever in het leven en dit vergroot jouw vitaliteit

Tip 3: Zorg voor een gezonde leefstijl

Je kan je vitaliteit op pijl houden of verhogen door goed voor je lichaam te zorgen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende slaap, eet en drink gezond en beweeg voldoende. Jouw lichaam is dan fitter en je hebt voldoende basisenergie. Ook ben je dan stressbestendiger.

Tip 4: Blijf dicht bij jezelf

Sommige mensen doen zichzelf anders voor dan ze zijn. Ze zijn bijvoorbeeld erg onzeker, maar om dit te verbloemen doen ze juist heel stoer. Of ze zijn van nature introvert, maar doen zich voor als extrovert, omdat dit meer geaccepteerd wordt binnen het bedrijf. Dit masker kan je best een tijd volhouden, maar het kost een hoop energie en eens val je door de mand.

Het is helemaal niet erg om toe te geven dat je iets lastig of spannend vindt. Vaak vinden mensen dit juist heel krachtig. En het is ook niet erg om wat minder prominent aanwezig te zijn dan andere collega’s. Jij bent weer sterk op andere vlakken. Doe jezelf dus niet anders voor dan je bent en accepteer dat iedereen verschillend is.

Meer energie op je werk door positief denken

Tip 5: Verlies je persoonlijke waarden niet uit het oog

Ik zie geregeld dat mensen in hun baan, hun eigen persoonlijke waarden uit het oog verliezen. Als alle collega’s tot laat doorwerken is het heel lastig om te zeggen dat jij wel op tijd stopt. Ook al vind je het bijvoorbeeld heel belangrijk om je kinderen nog even te zien voor ze naar bed gaan. Blijf je dan toch langer doorwerken, dan kan dit een interne tweestrijd opleveren en dit kost enorm veel energie.

Soms kan dit erg lastig zijn, omdat bepaalde waarden in een bedrijf niet overeenkomen met jouw persoonlijke waarden. Misschien vind jij kwaliteit heel belangrijk, maar vindt jouw werkgever kwantiteit veel belangrijker. Maak dit dan bespreekbaar. Mochten er te grote verschillen zijn in waarden tussen jou en het bedrijf, dan moet je je afvragen of je wel op je plek zit.

Kort samengevat is het heel belangrijk om jezelf te kunnen zijn in je werk en te zorgen voor een juiste balans tussen energiegevers en energienemers. En vergeet ook zeker niet om gezond te leven. Op die manier ga jij je veel vitaler voelen en zal je ook na een werkdag nog bruisen van energie!

Voel je relaxed en vitaal met water Èn fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.