Ben jij ook zo iemand die urenlang al zingend onder de douche staat, kilo’s aan restjes eten weggooit en wel honderden plastic tasjes bezit? Daar kan snel verandering in komen. Anno 2017 is het hartstikke in om milieubewuster en groener te gaan leven. Met de volgende tips draag jij ook een steentje bij aan een betere wereld.

Misschien denk je wel dat het geen enkele zin heeft om een (kiezel)steentje bij te dragen aan een beter milieu. Maar het wordt tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden en mee te werken aan een betere wereld. Niet alleen wordt je portemonnee er vrolijker van, ook bespaar je er flink wat bomen mee in de Rimboe en kunnen we met z’n allen het broeikaseffect misschien nog een beetje in toom houden.

Minder lang en kouder douchen

Sta je te lang onder de douche? Veel mensen gebruiken echt veel meer water dan nodig is en zien een douche meer als ontspanningsmomentje van de dag, dan om zich echt te wassen.  Probeer jezelf eens een aantal keren te timen tijdens het douchen, zo ben je er meer van bewust hoelang je eigenlijk onder de warme straal staat. Ik zet zelf altijd mijn favoriete muziek op tijdens het douchen. Zo word ik zonder ochtendhumeur wakker en weet ik precies hoeveel minuten zijn verstreken na de zoveelste repeat.

Steek wat vaker kaarsjes aan

Een fijn avondje hangen op de bank gepland? Steek dan eens wat kaarsen aan. Het geeft niet alleen sfeer, maar scheelt ook nog eens in de elektriciteitskosten. En als je kiest voor kaarsen met een geurtje ruikt het extra lekker, twee vliegen in een klap.

Meer hergebruiken

Gooi geen eten weg en probeer zoveel mogelijk kliekjes te gebruiken. Zo kun je die overgebleven pasta prima een nachtje bewaren in de koelkast, om er de volgende dag een koude pasta-salade van te maken en mee te nemen naar je werk als lunch. Je zult merken dat je snel creatiever wordt met restjes eten hergebruiken in andere gerechten. En dat kartonnen bekertje op werk kun je ook best een tweede keer vullen in plaats van een nieuwe te pakken.

Eet meer groente en fruit, minder vlees

Wist je dat af en toe minder vlees eten niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook beter is voor het milieu? Je kunt je dagelijkse portie vlees makkelijk vervangen door peulvruchten, bonen, noten en sojaproducten; hier zitten namelijk veel (plantaardige) eiwitten in.

Vind je het lastig om voldoende groente en fruit te eten? Zorg er dan voor dat je er heel veel van inslaat. Je hoeft er niet eens voor naar de supermarkt, bestel een pakket voor op werk of in huis, zodat je fruit altijd binnen handbereik hebt. Lees hier over meer groente minder vlees, de 80/20 regel!

Investeer in een goed boodschappentas

Schaf een fijne (boodschappen) tas aan waar niet alleen veel inpast, maar die ook wat gewicht kan aankan. Investeer in een grote shopper, zodat je niet elke keer plastic tasjes, doosjes en afval mee hoeft te slepen na het doen van je aankopen. Vergeet je hem iedere keer weer? Leg je tas dan alvast klaar in de auto, bij de voordeur of doe een klein opvouwbaar tasje in je handtas.

Bewuster kleding wassen

Wassen is ontzettend schadelijk voor het milieu, maar toch wel echt nodig. Wil je besparen in het energieverbruik van je machine? Wacht tot de wasmand vol is voordat je de machine weer aanzet, gebruik geen wasverzachter, was op 30 graden en doseer je wasmiddel bij de hoeveelheid wasgoed.

Wist je trouwens dat het ontzettend makkelijk is om je eigen wasmiddel te maken? Probeer het eens! Het scheelt een hoop troep, geld en je bepaalt zelf welke ingrediënten je wilt gebruiken.

Zo maak je je eigen wasmiddel

Dit heb je nodig
40 gram zeep
40 gram soda (alleen voor witte was)
2,5 liter water

Zo maak je het
Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachter door elkaar tot de zeep helemaal is opgelost. Voeg de soda toe (en eventueel een paar druppels etherische olie) en laat je wasmiddel een paar uur staan om af te koelen.

Als het goed is wordt je wasmiddel stijf geworden. Klop het los met een garde of met de staafmixer en doe het in een lege fles of goed af te sluiten emmer. Met dit mengsel kun het beste zo’n 80 ml gebruiken per wasbeurt.

Minder afval produceren

Wist je dat het mogelijk is om letterlijk geen afval te produceren? Onmogelijk denk je misschien, denkend aan die enorm uitpuilende afvalbak iedere week weer. Toch zijn er wel manieren om veel minder afval te produceren.

Ga bijvoorbeeld met een tas (eco-friendly natuurlijk) naar de supermarkt en neem een bakje mee om daar je noten en andere boodschappen in te laten doen; zodat je niet weer thuiskomt met een berg aan pakjes, zakjes en onnodig verpakkingsmateriaal. Neem een lunchtrommel mee naar werk in plaats van die eeuwig plastic zakjes voor je lunch. Zet je eigen favoriete beker op kantoor klaar om daar je koffie uit te drinken.

Ook het scheiden van je afval kan al ontzettend helpen met het zorgen voor een schoner milieu. Zo blijkt uit onderzoek dat wanneer we ons afval goed scheiden, we maar liefst driekwart kunnen hergebruiken en recyclen. De rest moet worden opgeslagen en verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Zolang we ons afval dus goed scheiden, kunnen we dus zorgen voor een driekwart zoveel minder schadelijke stoffen. De volgende keer gooi jij het oude printpapier, je laatste restjes van je lunch en je flesje echt niet meer in meer bij elkaar in de afvalbak.

Bewuster vervoer regelen

Probeer ook wat vaker de fiets te pakken naar je werk. Is dit echt te ver of heb je hier ’s morgens geen tijd voor? Ga dan carpoolen met collega’s! Jullie gaan toch allemaal dezelfde kant op en wanneer er maar één auto hoeft te rijden, in plaats van vier, scheelt dit toch heel wat uitlaatgassen.

Test je voedselafdruk

Ook nieuwsgierig geworden hoeveel effect jouw huidige lifestyle eigenlijk heeft op het milieu? Of wil je weten wat je nog meer kunt doen om milieubewuster te leven? Doe de test en bereken wat jouw voedselafdruk is.

Voel je relaxed en vitaal met water én fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.