vitaliteit-op-de-werkvloer-het-fundament-van-een-gezonde-organisatie-viteau-voel-je-goed-2

Er zijn vele factoren die bepalen of een organisatie gezond is en daarmee duurzaam succesvol. In mijn ogen zijn de medewerkers die er werken de belangrijkste factor. Gaan deze medewerkers met plezier naar hun werk? Zorgen zij goed voor zichzelf zodat zij goed voor de klanten kunnen zorgen? Wat ervaar je zelf als consument of zie je binnen je bedrijf? Helaas hoor of zie ik regelmatig tenenkrommende voorbeelden van medewerkers die niet fit zijn. Zij beginnen de dag standaard zuchtend of doen drie keer langer over een taak dan een collega. En dan heb ik het nog niet eens over ziekteverzuim door de griep die ‘heerst’.

Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen zorgen voor vooruitgang, maar dit is lang niet altijd een vooruitgang voor onze gezondheid. Sta jij nog op van de bank om de tv op een ander kanaal te zetten? Ga je weleens op de fiets naar je werk, en neem je regelmatig de trap? Kook of maak je dagelijks gezonde maaltijden? Of vind je het wel zo makkelijk iets bij de benzinepomp te halen? Of warm je een kant-en-klaarmaaltijd op. Of laat je iets thuisbezorgen?

Het thuis laten bezorgen van maaltijden weet ik zelf alles van. Tijdens een periode in mijn leven was ik mij nog helemaal niet bewust van het belang van gezond eten. De bezorgmenu’s lagen klaar bij de (toen nog vaste) telefoon.

Een andere ontwikkeling is de maatschappelijke druk. Wil jij soms ook minimaal een interessante carrière én een mooi huis hebben? En dan hoort daar natuurlijk ook een leuk gezin bij én kunnen reizen naar verre of exotische oorden. Via Facebook moet je immers iedereen laten weten wat voor leuk leven je hebt. Het is fijn als je inderdaad zonder druk uit je omgeving een interessant leven hebt. Maar als dit onder druk gebeurd dan kan dit door de stress gezondheidsproblemen opleveren en zelfs resulteren in een burn out.

Gezond eten, voldoende lichaamsbeweging en een mentale balans in het leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ondanks dat iedereen inmiddels wel weet dat dit belangrijk is, is het in de uitvoering toch vaak nog een hele uitdaging. Dit blijkt ook uit de cijfers. Helaas moeten we vaststellen dat de gemiddelde Nederlander steeds ongezonder wordt in plaats van gezonder. Grote kans dat dit ook geldt voor de medewerkers in jouw bedrijf. En ja, vanzelfsprekend is dit in eerste instantie ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar hier kun jij als ondernemer ook een rol in spelen. Al is het maar omdat vitale medewerkers:

 • Beter presteren
 • Flexibeler zijn
 • Meer regie nemen in hun ontwikkelingen
 • Minder verzuimen door ziekte
 • Meer energie en plezier hebben in hun werk
 • Daardoor klantgerichter zijn

Met als gevolg meer tevreden klanten!

vitaliteit-op-de-werkvloer-het-fundament-van-een-gezonde-organisatie-viteau-voel-je-goed

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit wordt vaak geassocieerd met gezondheid, maar wat mij betreft gaat het verder. Letterlijk is vitaliteit volgens Van Dale: ‘Levenskracht’. Dus waar ligt jouw kracht om meer uit het leven te halen? Met andere woorden: Waar kom jij je bed voor uit?

Vitaliteit op de werkvloer gaat over de manier waarop een organisatie medewerkers stimuleert om meer uit het leven te halen. Dit doe je door hem of haar te ondersteunen hun fysieke, emotionele en mentale vrijheid te ontwikkelen. Wanneer iemand weet wat hij wil bereiken, zal hij bewuste keuzes maken die nodig zijn om dit doel te bereiken. Ook blijkt dat mensen met een duidelijk doel voor ogen vaak gezonder zijn. Zij zoeken werk wat in lijn ligt met hun persoonlijke doelen. In dat geval heb je dus een gemotiveerde medewerker die beter presteert. Met andere woorden, door te sturen op het geluk en de gezondheid van medewerkers met de daarbij passende cultuur volgt uiteindelijk ook het financiële resultaat voor de organisatie.

Wil je meer weten over vitaliteit op de werkvloer? Download dan onze gratis Whitepaper: ‘Verhoog de vitaliteit op de werkvloer’.

Waar begin je?

Elk bedrijf is anders en dus is de uitgangssituatie ook anders. Helaas is er geen ‘one size fits all-oplossing’. Soms zijn er omstandigheden waardoor het mogelijk is direct grote stappen te maken. In andere situaties is de weg van de geleidelijkheid een betere keuze. In elk geval moet de aanpak passen bij die specifieke situatie en type medewerkers van die organisatie. Daarnaast is het van belang dat het seniormanagement zelf na denkt over de stip op de horizon met betrekking tot het verbeteren van de vitaliteit. De afdeling P&O opdracht geven om dit via een programma ‘even’ te fixen werkt niet. Het management moet in hun leiderschap tonen hoe hun visie met betrekking tot vitaliteit zichtbaar wordt in de dagelijkse praktijk. Niet alleen zeggen dat het belangrijk is voor de medewerkers, maar zelf het voortouw nemen en voorbeeldgedrag tonen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Maak regelmatig een wandeling tijdens de lunch en nodig hierbij anderen uit om mee te gaan.
 • Doe eens een gesprek in de gezonde buitenlucht in plaats van in een (muf) kantoor.
 • Doe een kort overleg staand in plaats van zittend, dan win je vaak nog tijd ook!
 • Zorg voor gezondere hapjes tijdens een borrel

vitaliteit-op-de-werkvloer-het-fundament-van-een-gezonde-organisatie-viteau-voel-je-goed-4

De aanhouder wint

Misschien wel belangrijkste is dat het verbeteren van de vitaliteit een lange adem vraagt. De cultuur van een organisatie verander je niet in één keer. Kijk stap voor stap wat er nodig is om je medewerkers bewust te maken en te stimuleren. Dit is niet voor iedereen op hetzelfde moment en op dezelfde manier. Er lopen er altijd een paar voorop. Medewerkers die bijvoorbeeld al wel de trap nemen in plaats van de lift. Dit kunnen de ambassadeurs worden om de overige medewerkers te stimuleren en te helpen. Sterker nog, deze medewerkers hebben waarschijnlijk briljante ideeën hoe een aantal zaken aan te pakken om de vitaliteit op jullie werkvloer te verbeteren.

Een veel voorkomende eerste stap is het gratis beschikbaar stellen van fruit. Of het assortiment in het bedrijfsrestaurant uitbreiden met meer gezondere alternatieven. Dit is uiteraard een mooi begin. Maar hoe bereik je de mensen die hier geen gebruik van maken, of als er geen restaurant is? En hoe pak je het aan om de mensen te helpen te stoppen met roken of van hun overgewicht af te komen? Ook het aanbieden van water via een waterkoeler is een stap die bijdraagt aan energiekere medewerkers.

In de komende periode zal ik dieper ingaan op de diverse aspecten die komen kijken bij het realiseren van meer vitaliteit op de werkvloer. Daarom ben ik vooral benieuwd naar jullie vragen, waar lopen jullie tegen aan? Wat zou je in dit blog behandeld willen zien? Laat een reactie achter zodat ik de komende blogs hierop aan kan laten sluiten.

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.