Het is echt soepen weer! Buiten is het koud, grauw, regenachtig en het wordt al vroeg donker. Wat er dan fijner dan binnen opwarmen met een grote kom soep!

Zelf soep maken is gezonder

Laat de blikken en zakken soep in de supermarkt staan. Deze bevatten vaak allerlei toevoegingen (hoe kan het anders een jaar lang houdbaar zijn) en veel meer zout en suiker dan je denkt. Wist je dat een portie kant en klare soep vaak al de helft van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan zout bevat? Daarnaast valt het aantal gram groente vaak zwaar tegen.

Maak soepen daarom lekker zelf met verse ingrediënten. Dit is niet alleen veel gezonder, maar ook veel lekkerder.

Zelf soep maken is makkelijk en zo gemaakt

Zelf soep maken is veel makkelijker en sneller gemaakt dan je denkt. De basis bestaat meestal uit kruiden, groente en bouillon. Binnen no time heb je al een grote pan soep op tafel. Je kunt eindeloos varieën met soepen. Restjes groente over? Maak er soep van!

Of maak in een keer een gote pan soep en vries deze in, zodat je altijd een kop soep hebt op dagen dat je bijvoorbeeld echt geen zin of tijd hebt om te koken. En natuurlijk handig als lunch voor een gezonde maaltijd voor op kantoor.

3 soeprecepten

Deze drie soeprecepten zijn makkelijk om te maken, snel klaar, gezond en heerlijk als lunch, voorgerechtje of licht diner.

Courgettesoep met kerrie en komijn

Dit heb je nodig voor 2 kommen soep

  • Olie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 courgette
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • Peper
  • Optioneel: scheutje (plantaardige) kookroom

Zo maak je het

Pel en snipper de ui en snijd de knoflook en peper fijn. Verhit olie in een soeppan. Doe de ui, knoflook en peper samen met de kruiden in de pan en fruit ongeveer 2 minuten aan. Was en snijd de courgette in blokjes en bak deze een paar minuten mee. Voeg de groentebouillon toe en laat ongeveer 10 minuten op laag vuur koken.

Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng de soep op smaak met wat peper en zout, en voeg eventueel een scheutje kookroom toe.

Pikante paprikasoep met tijm

Dit heb je nodigvoor 2 kommen soep

  • Olie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • Half rood pepertje
  • 2 grote rode paprika’s
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 400 a 500 ml groentebouillon (totdat de groente net onder staat)
  • 1 el gedroogde tijm
  • Peper

Zo maak je het

Verhit olie in een soeppan. Snipper de ui en hak de knoflook en peper fijn. Fruit de ui, knoflook, peper en tijm ongeveer 2 minuten aan. Bak vervolgens de tomatenpuree een minuutje mee.

Snijd de paprika in stukken en bak deze ongeveer 3 minuten mee. Voeg bouillon toe tot de groente net onder staat en laat 10 minuten koken op laag vuur. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en eventueel nog een beetje tijm.

Gezonde soepen Viteau

Zoete aardappel-broccoli soep

Dit heb je nodig voor 3 grote kommen soep

  • Olie
  • 2 zoete aardappels
  • 1 stronk broccoli
  • 700 ml groentebouillon
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl cayennepeper
  • Peper

Zo maak je het

Verwarm een soeppan met olie. Schil de zoete aardappels. Snijd de aardappel in stukken en de broccoli in roosjes. Je kunt ook de stronk gebruiken. Snijd de ui in ringen en hak de knoflook fijn.

Bak de ui, knoflook, kerriepoeder, komijn en cayennepeper ongeveer twee minuten aan. Voeg de aardappel en broccoli toe en bak twee minuten mee. Giet vervolgens de bouillon erbij tot alles onder staat. Laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met peper.

Eet smakelijk!

Gezond op je werk? Zorg voor water én fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.